Közélet
AppleMark

Mégsem ér el a magyar határig a román autópálya 2018-ra

24.hu
24.hu

2017. 08. 22. 12:28

Az észak-erdélyi autópálya végtelen története az újból kiírt közbeszerzéssel folytatódik. Jövőre kellett volna elérnie a határt a magyar M4-esnek és a román A3-asnak is, az utóbbi a kétséges.
Korábban a témában:

Romániában újabb közbeszerzést hirdetnek az észak-erdélyi autópálya magyar határhoz vezető szakaszának a befejezésére – közölte kedden a Mediafax hírügynökség a közutakat kezelő országos társaság (CNAIR) híradására hivatkozva.

A Mediafax szerint a társaság a 60 kilométeres Bors-Berettyószéplak szakaszt három részre bontotta, és hétfőn adta át az egyes szakaszok megépítésére vonatkozó pályázati kiírásokat a romániai közbeszerzések elektronikus rendszerének. A CNAIR a 26 kilométeres Berettyószéplak-Bisztraterebes, a 29 kilométeres Bisztraterebes-Bihar és az öt kilométeres Bihar-Bors szakasz befejezését más-más cégre bízza.

A 60 kilométeres autópálya befejezésére a román állam áfa nélkül 215 millió eurót (66,65 milliárd forint) szán.

A pályázatra jelentkező útépítő cégeknek három hónapjuk van az ajánlattételre. A megbízást elnyerő társaságoknak hat hónap alatt kell elvégezniük a tervezési, majd további 18 hónap alatt a kivitelezési munkákat, és 5-10 év garanciát kell vállalniuk a megépített autópályáért.

Az útépítésre jelentkező társaságoknak le kell mondaniuk arról a lehetőségről, hogy nézetkülönbség esetén a párizsi döntőbíróságnál keresik igazukat, és meg kell határozniuk azokat a szankciókat, amiket a határidők be nem tartása, vagy a minőségi követelmények nem teljesítése esetén készek vállalni.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2016. augusztus 26-án Dubrovnikban állapodott meg Sorin Buse akkori román közlekedési miniszterrel arról, hogy az autópálya 2018-ban mind a magyar, mind a román oldalon eléri az államhatárt, és az M4-es összekapcsolódik a romániai A3-assal.

A mostani pályázati kiírás szerint ez a határidő a román oldalon már nem tartható.

A magyar-román határtól kezdődő 60 kilométeres szakaszon a Bechtel kezdte el a pálya építését. Az amerikai cég a munkálatok mintegy ötven százalékát végezte el, ám a román kormány 2013-ban szerződést bontott vele. A munkálatok befejezésére kiírt versenytárgyalást 2015 áprilisában a spanyol Corsan SA által vezetett konzorcium nyerte, ám hozzá sem kezdett a munkához, és 2016 novemberében a szerződés felbontását kérte.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.