Közélet

A forgatásról vitték el a hatalombíráló sztárrendezőt

Őrizetbe vették Kirill Szerebrennyikovot. Hűtlen kezeléssel vádolják.

Az orosz sztárrendezőt – a kormánytól egy színházi előadásra kapott – 68 millió rubel (csaknem 300 millió forint) elsikkasztásával vádolják – közölte a kiemelt ügyeket vizsgáló orosz hatóság. A RIA Novosztyi hírügynökségnek a rendező ügyvédje azt mondta, hogy ügyfelét Szentpéterváron tartóztatták le, ahol játékfilmet forgat egy szovjet rocksztárról. A rendezőt Moszkvába vitték.

A 47 éves rendező, színházigazgató májusban egy rövid időre őrizetbe került. Kihallgatták, majd elengedték, de útlevelét bevonták, hogy ne hagyhassa el az országot. Szerebrennyikovra néhány hete terhelő vallomást tett saját cége letartóztatásban lévő volt főkönyvelője.

Szerebrennyikov tagadja, hogy bármiféle bűncselekményt elkövetett volna. Letartóztatása megdöbbentette a művészvilágot.

Pavel Lungin filmrendező az orosz bűnügyi hatóságokat “bibliai szörnyhöz” hasonlította egy moszkvai rádióban, és hangsúlyozta, hogy Szerebrennyikov letartóztatásának semmi értelme, hiszen nem veszélyes bűnöző. A szókimondó sztárrendező az Oroszországban egyre szélesedő cenzúra és az orosz hatóságok hangos bírálója.

A bíróság várhatóan a következő 48 órában dönt arról, rács mögött marad-e.Júliusban a moszkvai Nagyszínház lefújta az évad legjobban várt bemutatóját, a Rudolf Nurejev életéről szóló, Szerebrennyikov által rendezett balett világpremierjét. Névtelen minisztériumi források szerint azért, mert a darab kitért volna az 1993-ban 53 évesen AIDS-ben elhunyt balettlegenda homoszexualitására is, márpedig ez a téma tabu Oroszországban.

Szerebrennyikov szeptemberben a Stuttgarti Állami Operában rendezné az új szezon első premierjét, a Jancsi és Juliskát, Engelbert Humperdinck meseoperáját. A fődramaturg a minap Moszkvában találkozott Szerebrennyikovval. Sergio Morabito szerint a hűtlen kezelés alaptalan vád, az állami pénzből a rendező “magas színvonalú és roppant sikeres művészeti programot valósított meg”, Oroszországban pedig jelenleg “nincs még egy olyan művész, akinek hazai és nemzetközi kisugárzása az övéhez fogható lenne”. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik