Közélet
Konferencia a migrációról Budapesten

Magyarázkodik a minisztérium a bíróságok átszabása miatt

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2017. 07. 31. 15:35

Megírtuk, az igazságügyi minisztérium javaslata szerint nagyobb eséllyel lehetne bíró kormánytisztviselőből, mint abból, aki évekig annak készült. Az elmúlt hetekben komoly tiltakozást és egy uniós kötelezettségszegési eljárást is kiváltott az, hogy a lengyel kormány saját embereit ültetné a bírósági vezetők helyére. Hasonló tervet a magyar kormány is megfogalmazott, írtuk korábban.

Az Igazságügyi Minisztérium most közleményt adott ki, a Trócsányi László igazságügyi miniszter és Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár által jegyzett írásban felidézték: az önálló közigazgatási perrend elfogadásával az Országgyűlés kinyilvánította, hogy a közigazgatási perek jelentősen különböznek a magánjogi perektől, ami a felek eltérő, alá-fölérendeltségi pozíciójában és a bírói testületekre vonatkozó sajátos szakmai követelményekben is megmutatkozik. Az IM előterjesztése alapján ebben a kormányzati ciklusban az Országgyűlés elfogadta a polgári perrendet, a büntetőeljárási törvényt, a közigazgatási perrendtartást és általános közigazgatási rendtartást – jelezték.

Azt írták, hogy a legtöbb európai országban – a többi között Németországban, Ausztriában, Franciaországban és Csehországban – a közigazgatási bíróságok elkülönülnek a rendes bíróságoktól, és a bírák kiválasztásánál elengedhetetlen követelmény a közigazgatási jogi szakismeret.

Az IM fontosnak tartja, hogy közigazgatási bírói álláshelyre egyenlő eséllyel pályázhassanak a bíróságokról és a közigazgatásból jelentkezők, és a pályázatok elbírálásakor elsődleges jelentőségűek legyenek a szakmai követelmények.

A jelenleg hatályos pontozási rendszerben nem kellőképen elismert a közigazgatásból pályázók közigazgatási szakismerete, valamint olyan kritériumokat is tartalmaz – például részvétel az Országos Bírósági Hivatal (OBH) képzésén, instruktori feladatok ellátása -, amelyeket nem tudnak teljesíteni – áll a közleményben.

Az IM és az OBH között szakmai egyeztetés folyik a jogszabály módosításáról. A bírósági hivatal is fontosnak tartotta, hogy a közigazgatásban töltött gyakorlati időt kellő hangsúllyal értékelhessék a pontozás során – írták. A közlemény szerint az OBH egyetért annak szükségességével, hogy a “közigazgatási jog területén folyamatosan dolgozó, elhivatott, önmagukat következetesen képző szakemberek mind a bírósági szervezeten belülről, mind kívülről e szakmai múlt egyenlő elismerésével pályázzanak”.

Az IM vezetői hangsúlyozták: a leghatározottabban visszautasítják a 444.hu portál “sejtetésekre épülő, mindennemű szakmai megalapozottságot és tárgyi tudást nélkülöző írását”, a lengyelországi változtatásokkal való összevetést pedig “a szakmaiatlanság iskolapéldájának” tartják. A közigazgatásban dolgozók megvádolása politikai elfogultsággal sértő és elfogadhatatlan – szögezték le. Az IM rendeletének előkészítése az OBH bevonásával folyamatban van, és a jogszabály tartalmát érintő politikai támadások akadályozzák a szakmai munkát; a tárca “a legnagyobb körültekintéssel és felelősséggel jár el a kodifikáció során” – olvasható a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.