Közélet

Nem csak a felcsúti kisvasút kap milliókat

A lillafüredi kisvasút is kap egy nagyobb összeget, mert évtizedek óta nem újították fel.

Korhűen újítja fel a Lillafüredi Állami Erdei Vasutat üzemeltetője, az Északerdő Zrt., miután kiderült, hogy a kormány a turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztéséről szóló határozata szerint a lillafüredi kisvasút felújítását is támogatja – közölte a társaság pénteken.

Az erdőgazdaság a projekt részleteiről a támogatási szerződés megkötése után számol majd be, az viszont biztos, hogy fő cél a vasúti pálya és a járműállomány átfogó felújítása, korszerűsítése. Ez a támogatás történelmi pillanat a kisvasút és a társaság életében, hasonló volumenű felújításra a vonal megnyitása óta, azaz csaknem száz éve nem volt lehetőség – közölték.

A közeljövőben megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően az ország egyik legnépszerűbb és legnagyobb forgalmú kisvasútjának utasai egy korhűen felújított, üzembiztos erdei vasút szolgáltatásait élvezhetik majd – írták. A kisvonat jelenleg is Miskolc egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója,

így a régóta várt beruházásnak köszönhetően remélhetőleg tovább növekszik majd a térségbe irányuló idegenforgalom is.

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos szerdán közölte, hogy újraosztották a tavaly decemberben a kisvasutak turisztikai célú fejlesztésére jóváhagyott 10 milliárd forintot. Ezzel a kormány újabb lépést tett a keskeny nyomtávú kisvasutak közlekedésbiztonságának javításáért, infrastruktúrájának fejlesztéséért.

Mint mondta, az elmúlt évtizedekben alig jutott forrás a kisvasutak karbantartására, a járművek elhasználódtak, beavatkozás nélkül 1-2 éven belül balesetveszélyessé válhatnának, ezért döntött a kormány a 10 milliárd fejlesztési forrásról, a turisztikai vonzerőt jelentő fejlesztésektől az utasszám további növekedését várják.

A magyarországi 21 kisvasúton 2016-ban 1,38 millióan utaztak, ami az előző évhez képest 14,8 százalékos növekedést jelentett.

(MTI; Kiemelt kép: MTI Fotó: Vajda János)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik