Közélet

Nem adja ki a minisztérium a Gazprommal aláírt megállapodást

Július elején írtuk meg az MTI híre alapján, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodást írt alá Alekszej Millerrel, az orosz állami vállalat, a Gazprom vezérigazgatójával arról, hogy 2019 végére létrejöhet az új gázszállítási útvonal Magyarországra. Ennek keretében egy új gázvezetéken, Szerbia felől, 8 milliárd köbméter gáz érkezhet Magyarországra. A találkozóról a Gazprom is beszámolt a honlapján.

2019-től újabb irányból jöhet az orosz gáz Magyarországra
Magyarország megállapodást kötött a Gazprommal.

A hír alapján július 16-án az LMP országos elnökségi tagja, Ungár Péter közérdekűadat-igénylést nyújtott be a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz (KKM), hogy kikérje az együttműködési megállapodást. Az igénylésre a minisztérium július 27-én válaszolt és megtagadta a dokumentum kiadását. A 24.hu birtokába került válasz szerint a megtagadást azzal indokolták, hogy

július 5-én nem írtak alá együttműködési megállapodást, 

és nem keletkezett olyan dokumentum, amely a közérdekű adat lenne.

A Szijjártó és Miller által aláírt dokumentum a minisztérium szerint csupán

“egy jogilag nem kötelező érvényű, jogokat és kötelezettségeket meg nem állapító, közpénzfelhasználásra számot nem tartó ROAD MAP”

Hozzátették azt is, hogy a Gazprom és a Magyar Földgázkereskedő Zrt. közötti megállapodás

nemzetközi szerződésnek nem minősülő magánjogi szerződés,

ezért az nem áll a minisztérium rendelkezésére, így ki sem adhatják azt.

Ez az indoklás annak fényében érdekes, hogy maga Szijjártó Péter, tehát a külügyminiszter írta alá – erről fotó is készült, továbbá a Magyar Földgázkereskedő Zrt. az MVM Csoport tagja és az MVM-en keresztül állami érdekeltség. A 2000-ben alapított társaság ezen a néven azóta működik, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2013-ban kifizette az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek szerződésben rögzített vételárát.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és a Gazprom orosz állami gázipari monopólium vezérigazgatója, Alekszej Miller megállapodást ír alá Moszkvában 2017. július 5-én. MTI Fotó: KKM/Szabó Árpád)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik