Közélet

Ha tovább titkolózik a minisztérium, az LMP végrehajtást kezdeményez

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2017. 07. 23. 09:28

Három hónapja született kúriai felülvizsgálati ítélet a kormány stratégiai partnereinek nyújtott adókedvezmények ügyében, az NGM azonban azóta sem hajlandó kiadni az adatokat, írja közleményében az LMP. Szél Bernadett a napokban kapta írásban kézhez a kúriai ítéletet: ha 15 napon belül sem tesz eleget az NGM a bíróság döntésének, az LMP végrehajtást kezdeményez.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy ma nem lehet nyilvános adatokhoz jutni azzal kapcsolatban, hogy melyik cég mekkora támogatásban részesült adókedvezmények formájában, azt ugyanis a kormány adótitokra hivatkozva titkolja. A párt szerint az adóból elengedett forint is közpénznek minősül, ezért az Alaptörvény szerint a nyilvánosság előtt kell vele elszámolni.

Szél Bernadett 2014 őszén fordult közérdekű adatkéréssel az NGM-hez a stratégiai partner nagyvállalatoknak nyújtott adókedvezmények ügyében. Az NGM adótitokra hivatkozva megtagadta az adatok kiadását, ezért bírósághoz fordultak. Az idén áprilisban felülvizsgálati eljárásban is jóváhagyott jogerős ítéletben az áll, hogy az adótitok nem képezheti akadályát a közpénzekre vonatkozó adatok megismerésének, a nyilvánossághoz fűződő érdek ugyanis erősebb az adótitoknál.

Az LMP szerint felháborító, hogy a kormány semmibe vesz egy jogerős bírósági ítéletet, és inkább kedvenc multijai érdekeit védi ahelyett, hogy elszámolna az adófizetők felé a közpénzek elköltésével. Ha az NGM a következő 15 napban sem tesz eleget a bírósági ítéletnek, az LMP végrehajtást kezdeményez és büntetőfeljelentést tesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.