Közélet

Zacher Gábor: Nem mozog a magyar, iszik a magyar, és még fociban is szarok vagyunk

Halálozási statisztikában olyan eredményeink vannak, hogyha mondjuk a mostani úszóvébén tudnánk ilyen eredményt elérni, akkor az egekig magasztalnánk az úszóinkat

– mondta Zacher Gábor az I/I Azurák Csabával című műsorban. A Honvédkórház szókimondó orvosa ezzel érzékeltette, hogy az ország az EU-ban az ötödik helyen áll a halálozási mutatóban, ráadásul minden második magyar elhízott, a középkorú férfiaknak pedig több mint 70%-a.

Az orvos az egyik legnagyobb problémaként fogalmazta meg, hogy a magyarok csak a végleteket ismerik. Ahogy Zacher doktor mondta: nem mindegy hogy két pohár tejet vagy három litert iszunk meg, és az sem, hogy egy pohár fröccsöt, vagy hármat és annál többet. Az orvos szerint a másik nagy probléma, hogy az egészséges életmódot propagáló kampányok sem elég hatékonyak, mert nem tudják a lakosság minden rétegét megszólítani.

A szakember szerint az egészséges életmódhoz a legfontosabb, hogy száműzzük az ételeinkből a hozzáadott cukorot, sót és olajat, de ennek is vannak határai.

Amikor megváltozott a közétkeztetés, akkor a gyerekek zsebben vitték a sót a suliba, mert annyira rossz volt a kaja

– fogalmaz Zacher. Arra kérdésre, hogy az egészségtelen táplálkozás, vagy az alkoholfogyaztás jelent nagyobb problémát ma Magyarországon, azt felelte, hogy lehetetlen eldönteni, a halálozási statisztikában fej-fej mellett állnak.

Ahogy fogalmaz:

nem mozog a magyar, nem figyel oda magára a magyar, iszik a magyar és még ráadásul fociban is szarok vagyunk.

És hogy miért fogadná meg az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsait valaki egy 42 éve dohányzó, csokifüggő orvosnak? Erre a kérdésre Zacher doktor felállt, és azt mondta:

félre ne értse senki, nem fogok vetkőzni, de én azt gondolom, hogy ahhoz képest, hogy 57 éves vagyok, naponta futok tíz kilométert, odafigyelek magamra, próbálom karbantartani a szoftverem is… Szóval merjünk belenézni a tükröbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik