Közélet

Seszták akár el is marasztalhatná Sesztákot a vizes vb miatt

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ellenőrzési főosztálya rendszeresen vizsgálja, hogy a tárca tulajdonosi joggyakorlási körébe tartozó cégek megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak.

Ezt állította Fónagy János, a minisztérium parlamenti államtitkára MSZP-s frakcióvezetőnek adott írásbeli válaszában. Tóth Bertalan kérdése az volt, hogy kötelezik-e a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.-t, hogy köztulajdonban lévő, közpénzből gazdálkodó szervezetként tegye közzé minden szerződését.

A 130-170 milliárd forintos sportrendezvény javában zajlik, a cég azonban a mai napig eltitkolja a nyilvánosság elől a szerződéseinek jelentős részét.

A rekordösszegből szervezett világbajnokság közbeszerzéseiről a fina-budapest2017.com/hu/kozbeszerzesek/ honlapon egy ügyvédi iroda weboldalára vezető link található. A szervezők helyett a Rátky és Társa Ügyvédi Iroda tett elérhetővé számos közbeszerzési dokumentumot, de a Bp2017 Nonprofit Kft. más jellegű szerződéseinek sehol sincs nyoma.

Hiába kért adatokat a sajtó is, a mai napig nem hozták nyilvánosságra a szervező cég vezetőinek fizetéséről szóló megállapodásokat, és a szponzori szerződéseket is titkosan kezelik.

Az NFM államtitkára szerint a tárca megköveteli, hogy a szervezők eleget tegyenek a jogszabályi kötelezettségeknek, és ezért folyamatosan figyelmezteti is őket a nyilvános adatokkal kapcsolatos előírásokra.

Különleges helyzet, hogy a költések ellenőrzését a Seszták Miklós vezette tárca végzi, miközben Seszták Miklós fejlesztési miniszter egyszemélyben a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos és világbajnokság szervező bizottságának elnöke is.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik