Közélet

Megdolgozza a külhoni magyarokat a Fidesz

Két-három mandátum sorsa múlhat a levélszavazatokon, ami sorsdöntő lehet.

A becslések szerint két-három parlamenti mandátum sorsát dönthetik el a jövő évi választáson a külhoni magyarok listás szavazatai, de a Fidesz különösen nagy figyelmet és energiát fordít a határon túliak aktiválására – írja a Magyar Nemzet. Szoros eredmény esetén ugyanis ezek a szavazatok dönthetnek a kétharmados többségről, vagy megmenthetik a Fideszt a koalíciós kényszertől.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 290 ezren vannak a levélben szavazók névjegyzékében, ők azok, akik magyar állampolgárok, de nincs magyarországi lakcímük. A névjegyzéken szereplők száma havonta néhány ezerrel bővül, már most is 97 ezerrel többen vannak, mint a 2014-es országgyűlési választás idején.

Orbán Viktor levelet küldött az érintetteknek, emlékeztetve őket, hogy 2010-ben a Fidesz első döntése volt a kettős állampolgárság megadása a határon túli magyaroknak, és figyelmeztette őket, hogy a választáson való részvételhez regisztrálniuk kell. A lap szerint olyanok is kaptak a levélből, akik nem kettős állampolgárok, csak épp nem Magyarországon van az állandó lakcímük.

A 2014-es választáson 193 ezer külhoni szerepelt a levélben szavazók jegyzékében, közülük 158 ezren szavaztak, 128 ezren érvényesen, ebből 122 ezren a Fideszre. A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint jövő tavaszra 320 ezerre bővülhet a regisztráltak száma, amiből 200 ezer érvényes szavazatra lehet számítani, ami a több mint 4,7 millió hazai listás voksnak alig több mint 4 százaléka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik