Közélet
Tusnádfürdõ, 2017. július 19.
Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetõje (b) elõadást tart, mellette Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetõje a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdõn 2017. július 21-én.
MTI Fotó: Veres Nándor

Akár az ellenzéki létre is készen áll a Fidesz

24.hu
24.hu

2017. 07. 21. 18:07

Élet-halál választás lesz ez az ellenzéknek jövőre, de nem a Fidesznek. A Kósa-Harrach-páros olyan vadakat mondott Tusnádfürdőn, hogy a medvék is visítva szaladtak szét.
Korábban a témában:

A kormánypártok szerint sorsdöntő a jövő évi választás a magyarság, Magyarország szempontjából, de az ellenzékkel szemben nem tekintenek rá élet-halál harcként.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pénteki panelbeszélgetésén azt mondta, minden választás sorsdöntő. Jövőre arról kell dönteni, maradjunk-e meg a magyarok országának, ahol a magyarok érdekei a legfontosabbak, és egyúttal európai országnak, de nem csak földrajzi értelemben, hanem teljes egészében. Hozzátette, nem hisznek egy internacionális olvasztótégelyben, ahol a népek és a kultúrák felolvadnak.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője kiemelte, ha megnézik a lehetőségeket, az egyetlen kormányképes erő a Fidesz-KDNP, és ha a szövetség nyer, akkor szakszerűen folyik tovább a kormányzás. A baloldal győzelme esetén tudják, mi lenne, a harmadik erő pedig nem kormányképes, megint csak szakszerűtlen kormányzás következne.

Kósa azt mondta, nagyon kemény, brutális választásra készülnek, a most ellenzékben lévő pártok élet-halál harcnak tekintik a választásokat.

Szerinte ha az MSZP nem győz, mindenkinek nyilvánvalóvá válik, a baloldalra ebben a formában nincs szükség. Hozzátette, Vona Gábor, a Jobbik elnöke szintén azt mondta, nyernek vagy lelép a politika színpadáról. Kósa Lajos a Jobbik elnökét nagyon rossz politikusnak nevezte, aki az ország érdekei ellen politizál. Úgy látta, a Jobbik elnökének a kezében nincs semmilyen csodafegyver, amivel a maga, illetve pártja javára fordíthatná az eseményeket. Az LMP számára is élet-halál harc, hiszen az a kérdés bejutnak-e a parlamentbe.

A kormánypártoknak nagyon fontos a választás, de ha nem nyernek, akkor sincs világvége, akkor ellenzékből képviselik a tőlük elvárható politikát. A demokrácia normál üzeme, hogy időnként leváltják a kormányokat.
Harrach úgy vélekedett, a nyílt, illetve nyitott társadalom ideológiája vagy egy kereszténydemokrata szellemiség között lehet választani. Multikulturális társadalom nem létezik, zátonyra futott, ezt az elmúlt néhány év bebizonyította – állapította meg.

Mindenki őrült, csak mi vagyunk helikopter

A Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki stratégiákról azt mondta: az MSZP-n belül két egymással versengő stratégia van. Szerinte Botka László és Molnár Gyula abból indul ki, hogy 2018-ban nem lehet megveri a Fideszt, és 2022-re kell készülni. A “nagy öregek” szerint viszont mindenkivel össze kell fogni, mert a következő négy évet nem élik túl. Az egyik kizárja az összefogást, a másik szerint azt kell csinálni, ez okozza a zavarokat.

Arról is beszélt, hogy a Jobbik észrevette, a jobboldalról nem tudnak további szavazatokat szerezni, ezért elkezdődött a centrum felé húzás, és a baloldalról akarnak voksokat behozni. Ezzel azonban szerinte a jobboldalról veszítenek. A liberális oldalról Kósa azt mondta, az nem képes az összefogásra. Ha ezt megtennék, stabilan 7-8 százalékuk lehetne.

Médiadiktatúra, de nem a Fidesz miatt ám

Harrach szerint, akik demokrácia- és sajtószabadság-ellenességgel vádolják a kormánypártokat, azok éppen médiadiktatúrát valósítottak meg, amikor megtehették. Bizonygatni nem kell az európaiságukat, mindig is európai értékekről beszéltek.

Szerinte nem szabad azt csinálni, amit 2002-ben, nem volt elég arra felhívni a figyelmet, fontos eredményei vannak a kormányzásnak. Most is komoly eredmények vannak, de ez kevés lesz. A kampánynak meg vannak a sajátosságai, és szembesíteni kell az embereket, hogy akik szeretnének kormányra kerülni, hogyan viselkedtek, mit tettek.

Harrach kitért arra is, a közjogi nemzetegyesítés folyamata zajlik, és az egymillió kettős állampolgár nagyon szép szám. Reményét fejezte ki, hogy az új állampolgárok szavazni is fognak. Kósa úgy látta, a szavazati jogról való viták legitimek, de ha valaki magyar állampolgár, attól milyen alapon vennék el a voksolás lehetőségét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.