Közélet

Orbán: Európa magát bünteti, ha nem működik együtt Izraellel

A V4-ek biztonsági és technológiai együttműködésről állapodtak meg Netanjahuval.

A Budapesten tartózkodó izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu is részt vett szerdán a visegrádi országok kormányfőinek találkozóján. A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor a V4-ek elismerését fejezte ki Izraelnek azért, amit Európa biztonságáért is tesz, és közölte: szorgalmazni fogják, hogy javuljon az EU és Izrael közötti együttműködés. A magyar miniszterelnök szerint ha Európa nem működik együtt Izraellel, azzal saját magát bünteti.

A tanácskozáson Netanjahu javaslatot tett arra, hogy állítsanak fel közös munkacsoportot a terrorizmus ellen. Ezt a résztvevők elfogadták, emellett jelezték, hogy kidolgozzák a részleteit a másik izraeli együttműködési javaslatnak, amely a technológiai együttműködésről szól. Netanjahu meghívta Izraelbe a V4-államok miniszterelnökeit.

Orbán a magyar álláspontot ismertetve azt mondta, az EU-nak értékelnie kellene azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Izrael tesz a térség stabilitása érdekében. Ez európai érdek, mert véd bennünket az újabb „migránsinváziótól” – jelentette ki.

Netanjahu arról beszélt, hogy Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten, az egyetlen olyan ország, ahol a keresztény közösségek biztonságban vannak, virágoznak és növekednek. „Az európai és nyugati értékek bástyája egy nagyon sötét területen” – fogalmazott, hozzátéve, hogy itt az ideje annak, hogy újrafogalmazzák a kapcsolatokat az EU és Izrael között.

A V4-ek találkozóján a tagországok megegyeztek arról, hogy támogatják egymást abban, hogy a Londonból elköltöző uniós ügynökségek közül valamelyik a V4 egyik államába kerüljön. Közös üzenetet küldtek az olasz miniszterelnöknek, amelyben támogatásukat fejezték ki a menekültválsággal összefüggésben. Orbán Viktor tárgyalási mandátumot kapott a V4-ektől Franciaországgal a kiküldetési irányelvről, Robert Fico szlovák kormányfőt pedig felhatalmazták, hogy Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével egyeztessen az élelmiszerek kettős minőségéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik