Közélet

Az LMP-Momentum-szavazók jól fogadnák pártjaik összefogását

Az LMP és a Momentum szavazóinak 49 százaléka szavazna egy olyan listára, ahol a két párt közösen indulna – derül ki a Medián júniusi közvéleménykutatásának egy részletéből, amelyet a Facebookra tettek ki. Abban az esetben pedig, ha az Együtt és a Párbeszéd is csatlakozna a listához, az arány 69 százalék lenne. A biztos és valószínű szavazók esetében az LMP-Momentum lista 16 százalékot, a négypárti lista pedig 18 százalékot kapna, míg a teljes népesség körében 14 és 16 százalék az arány. Egyik közös listán sem szerepel a Jobbik, az MSZP vagy a DK.

Egy kis ráadás a júniusi Medián-felmérésből.Egyre több szó esik a kisebb pártok esetleges választási koalíciójáról. És…

Közzétette: Medián – 2017. július 6.

Bár a Medián felhívja a figyelmet arra, hogy az 1-1 százalékos kispártok szavazótábora statisztikailag nem, vagy csak nehezen értelmezhető, az eredmény érdekes színt ad a választási várakozásoknak.

Ahogy arról korábban írtunk, a másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesz ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékára számíthat. A Medián június közepén készített reprezentatív felmérése szerint az MSZP támogatottsága kevésbé ingadozó, mostanában 8-9 százalékon áll, a 13 százalékos Jobbik továbbra is megelőzi. A DK és az LMP támogatottsága változatlanul az 5 százalékos parlamenti küszöb körül ingadozik. Szintén ebből a felmérésből derült ki, hogy az emberek fele kormányváltást akar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik