Közélet

Újra előkerülhet a zsidó-kártya a kormány plakátjai miatt

A Mazsihisz elnöke szerint a kampány antiszemita megnyilvánulásokat gerjeszthet akkor is, ha a kormánynak nincs ilyen szándéka.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke a Hír Tv-ben azt mondta, korábban minden hasonló uszítás ellen felemelték hangjukat, de a végén ez súlytalan lett, mert azt gondolta a közvélemény, „mindenért állandóan tiltakoznak ezek a zsidók, hőzöngenek”.

Heisler András szerint újra előkerülhet a zsidó-kártya a kormány legújabb plakátjai miatt, a Soros György ellenes kampány antiszemita megnyilvánulásokat gerjeszthet akkor is, ha a kormánynak nincs ilyen szándéka.

Az utcán már több olyan plakátot is látni, amire antiszemita szöveget firkáltak.

A Mazsihiszt sokan bírálták, amiért nem ítélte el a kampányt, de Heisler szerint ők csak higgadtak akarnak maradni. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy gyűlöletkampány és

a gyűlöletkampány általában hibás, rosszat tesz a társadalomnak

alkalmas arra, hogy antiszemita érzelmeket váltson ki, ami mára beigazolódott. Arra a felvetésre, hogy a kormány sorosozása igen áthallásos, akár zsidózásnak is felfogható, Heisler azt mondta,

zsákutcába szaladunk, ha ebbe az irányba indulunk el, a kampányban nem jelent meg a zsidó szó, formálisan ez így van. […] Ha bemegyünk ebbe az utcába, akkor segítjük ezt a kampányt, mi ezért nem akarunk besétálni.

Heisler szerint ugyanakkor a zsidóságnak a sorosozó kampány rengeteg rossz emléket idéz, és borzasztó rossz jelnek tartja, hogy mindent átitat a szavazatmaximalizálás, ezért próbálnak távol maradni a pártpolitikai küzdelmektől. A Mazsihisz stratégiát váltott, most csak a fontos ügyekért áll ki, de akkor hangosan és keményen.

Mi ebben az ügyben most megszólaltunk, méghozzá úgy gondolom, határozottan. A hisztériát viszont igyekszünk elkerülni, mert az soha nem vezetett jóra.

Heisler szerint többször jelezték, veszélyes, rossz útra tévedt a kormányzat.

Soros egy emblematikus figura, Magyarországon a bankár zsidó kapitalistát jelenti, ezzel játszani veszélyes

– figyelmeztetett a Mazsihisz elnöke, aki Kálmán Olgának a kérdésére, hogy jelzéseikre kaptak-e választ csak annyit felelt: „menjen ki az utcára, ott a válasz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik