Közélet

A kormány is a batáta mellett

A "csodanövény" termesztése kizárólag a gazdákon múlik.

A jobbikos Sneider Tamás egy kérdésben hívta fel a figyelmet arra, hogy a csecsemőkre veszélyes sok nitrátot felhalmozó zöldségek (sárgarépa, cékla, spenót) kiválóan helyettesíthetőek lennének a batáta (édesburgonya) különböző fajtáival, mivel azok ezredannyi (!) nitrátot halmoznak fel. A politikus hosszan sorolta a növény egyéb előnyeit, jelezve ugyanakkor, hogy a batáta igen drága, ezért rákérdezett Fazekas Sándornál, hogy mit kívánnak tenni azért,

hogy a batáta elérhető áron, minél több magyar háztartás asztalán ott lehessen?

A miniszter válaszában elismerte, az éghajlati adottságok alapján a batáta vegyszermentesen, gazdaságosan termeszthető Magyarországon is. Mint írta, ez a döntés azonban kizárólag a gazdáké, a termesztést alapvetően a piaci lehetőségek és az értékesítési viszonyok határozzák meg. Jelenleg 2 fajta rendelkezik állami elismeréssel, a köztermesztés feltételei biztosítottak.

Fazekas Sándor jelezte, maga is nagyon fontosnak tartja, hogy minél több olyan növényt termesszenek, amely amellett, hogy jövedelmet termel, kedvező élettani hatással rendelkezik, helyettesítő termékként szolgálhat.

Mint korábban megírtuk, a batáta kicsit megtévesztően kapta az édesburgonya nevet, hiszen a krumpli az gumó, az édesburgonya pedig gyökér, csak külsőleg ugyan hasonlítanak egymáshoz.

A batáta, mint csodanövény.

Viszik, mint a cukrot! Pörög a batáta-biznisz Hajdúdorogon
Édesburgonya: nem krumpliféle, viszont nagyon egészséges, és termelni is érdemes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik