Közélet

Lázár: Nagy magyar hazafinak tartom Horthyt

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 06. 22. 15:25

A miniszter kettéválasztaná Horthy tetteit: sokat tett a Trianon utáni ország feltámasztásáért, de 1944-ben már nem feltétlen cselekedett jól.
Korábban a témában:

Orbán Viktornak a Klebersberg-kastély átadóján elmondott, Horthy Miklós egykori kormányzót dicsérő szavai keltettek pár hullámot, így a Kormányinfón is felmerült csütörtökön a kérdés. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nem köntörfalazott, ezt mondta:

Nagy magyar hazafinak tartom Horthy Miklóst.

Szerinte ez egy hosszú és nehéz történelmi kérdés, a magyar kormány szerencsére nem foglalkozik ilyesmikkel. Antall József is azt mondta Horthy újratemetése előtt, hogy magyar hazafinak tartja a kormányzót. Lázár szerint a miniszterelnök nyilvánvalóan különbséget tett a ’40-es és ’20-’30-as évek között. Lázár hozzátette, volt néhány ember, aki felépítette újra az országot Trianon után.

A miniszter biztos abban, hogy Horthynak, Klebersbergnek, Bethlennek is fontos szerepe volt, hogy az ország újra tudta kezdeni Trianon után. “Ez személyes politikusi teljesítmény nélkül lehetetlen lett volna” – mondta. Lázár a saját bölcsész ambícióit is elővette: szerinte Horthyt is kitalálták. Néhány ember 1920 körül eldöntötte, milyen politikai berendezkedés legyen az országban, hogy Horthy képviselhesse az államiságot.

Az komoly történelmi vita szerinte is, Horthy jól döntött-e 1944-ben, a német megszálláskor, hogy államfő maradt. Ha nem maradt volna, nem tudta volna leállítani a budapesti zsidóság deportálását. Az is tény persze, hogy a vidéki zsidók deportálásait nem állította le.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.