Közélet
Doctors and surgical staff pass by an operating room with doors emblazoned with the logos of the soccer teams FC St. Pauli (L) and Hamburg SV (R) at the the Agaplesion Diakonieklinikum hospital in Hamburg, Germany, 26 April 2017. Photo: Christian Charisius/dpa

40 milliárdot költenek a fővárosi kórházakra

24.hu
24.hu

2017. 06. 20. 17:10

Új programot indít a kormány Budapest és környékének egészségügyi fejlesztésére. Nem sok stadiont lehetne építeni az árából, de ez is kell.
Korábban a témában:

Egészséges Budapest Program (EBP) néven indul egészségügyi fejlesztési program a fővárosban és Pest megyében, az idén 40 milliárd forintos keretösszeggel – jelentette be kedden sajtótájékoztatón az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán elmondta: az EBP célja a budapesti és Pest megyei ellátórendszer minőségének javítása. A fejlesztések eredményei már 2017 végén, 2018 elején látszani fognak a betegellátás minőségének javulásában.

Jelezte, a programban az idén összesen két tucat kórház 21,7 milliárd forintot kap; 192 millió és 3,7 milliárd forint közötti összeget orvostechnikai fejlesztésekre, míg 18,3 milliárd forint építészeti bővítéseket, ezen belül 5,5 milliárd az új centrumok tervezését szolgálja.

Ennek céljaként a négy nagy egészségügyi centrum kialakítását említette a miniszter, jelezve, hogy ezek közül az észak-pesti a Honvédkórház, a dél-pesti az Egyesített Szent István és Szent László Kórházra épül, ezek mellett a dél-budai “szuperkórház” lesz “a három egészen biztos fejlesztés”. A negyedik intézményt Balog távlati tervként említette, mondván, az észak-budai centrumhoz a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van szükség, így “arról ebben a kormányzat ciklusban sok mindent még nem tudunk mondani”.

Azt mondta, a kormányzat feladata, hogy szembenézzen az egészségügy mindenkori helyzetével, “bátran beszéljünk a problémákról”, de ejtsünk szót az eredményekről is, mindvégig párbeszédben állva a szakmával, hozzátéve, hogy az utóbbi hetekben született egy ilyen dokumentum.

Az elmúlt hét év megmutatta azt, hogy igenis lehet eredményeket elérni az egészségügy területén is, a kórházi infrastruktúra megújítása, elsősorban vidéken, mindenképpen egy ilyen sikertörténet – mondta a miniszter, ide sorolva az eszközbeszerzéseket, a béremelési programot és az adósságkonszolidációt, kiemelve, “elindultunk egy jó irányba”. (Azt hagyta csak ki, hogy mindezt uniós forrásokból hajtották végre.)

Az egészségért folytatott küzdelemben nincs végső győzelem; részeredmények vannak – fogalmazott Zoltán, említve, hogy a vidéki intézmények után indul a fővárosi és a Pest megyei kórházak tíz éves perspektívában gondolkodó fejlesztése.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elmondta, ebben az évben a hangsúlyt szeretnénk az intézményi oldalról áthelyezni a szűrési oldalra. Itt kell szerinte igazán emelni a hatékonyságot, ennek keretében például húsz új szűrőbuszt szereznek be.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.