Közélet

Már jövő pénteken újratárgyalhatják a plakáttörvényt

Miután első körben nem sikerült átnyomni a plakáttörvényt, jövő pénteken lehet az a rendkívüli parlamenti ülés, amelyen ismét szavazásra bocsátják – értesült a Magyar Idők kormányzati forrásból. Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka már véget ért, de a kormány mindenképpen szeretné minél előbb elfogadtatni az új jogszabályt.

A Fidesz a lex csicskának is nevezett törvényjavaslatban azt kezdeményezte, hogy választási kampányidőszakon kívül ne helyezhessenek ki plakátot se a pártok, se a kormány, ugyanis szerintük a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló javaslat kizárta volna azt a korrupciós veszélyt, amelyet szerintük a Jobbik plakátkampányával kapcsolatban látni.

A szerdai plenáris ülésen nem sikerült kétharmados támogatást szereznie a Fidesznek, így a parlament nem szavazta meg a plakáttörvényt. 131 képviselő szavazott igennel, 67 pedig nemmel. A rendelkezés egyszerű többséget igénylő javaslatait elfogadták, ez azonban zavarossá tette a törvénytervezet szövegét, így Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte azt a parlamentnek.

Az ellenzéki pártok közül az LMP jelezte, hogy nem kíván asszisztálni ahhoz, hogy a Fidesz a saját igényei szerint írja át a politikai verseny szabályait, ezért részt vesz a rendkívüli ülésen és a képviselőik újra nemmel fognak szavazni, valamint tovább küzdenek a valóban átlátható és tisztességes párt- és kampányfinanszírozási szabályok megalkotásáért.

Szintén részt vesz az ülésen az Együtt is, közleményükben azt írták, hogy minden olyan javaslatot támogatna, amely átláthatóvá tenné az árszabást, a CÖF-öt és a kormánypropagandát korlátozná, miközben nem hátráltatja a pártok kampányon kívüli hozzáférését a plakátokhoz. Azonban ha a Fidesz ismét a politikai hirdetéseket korlátozni kívánó javaslatot fog beterjeszteni az Országgyűlés elé, az Együtt országgyűlési képviselői továbbra is el fogják utasítani azt.

Kepli Lajos, jobbikos képviselő úgy fogalmazott:

Mi azt kérjük minden egyes ellenzéki képviselőtől, hogy akár a Holdról is térjenek vissza, a jobbikosok természetesen ezt fogják tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik