Közélet

Lesz zebra a Rákóczi úton a Kazinczy utcánál!

A gyalogátkelő azóta hiányzik, amióta a Kazinczy utca a VII. kerületi bulinegyed főutcája lett. A forgalmas kereszteződésen ma is sokan szaladnak át, gyakran az életüket kockáztatva a városi autópályán. A zebrát a Blaha felújításakor alakítják ki.

Az új gyalogátkelőt a tervek szerint a Blaha Lujza tér rekonstrukciójának részeként alakítja ki a BKK, amelyről szerdán szavaz majd a Fővárosi Közgyűlés. Az előterjesztésből kiderül, hogy lesz zebra a Blahán a körúttal párhuzamosan is, így nem feltétlenül kell aluljárózni majd a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésében.

A Rákóczi út két oldalát a VII. kerületi Kazinczy és a VIII. kerületi Szentkirályi utca vonalában összekötő zebráért a jarokelo.hu indított petíciót 2015 novemberében:

Kösse össze zebra a Kazinczy utcát és a Szentkirályi utcát! Legyen könnyebb az időseknek boltba, postára járni! Fonódjon össze a 7. és a 8. kerület két emblematikus utcája! Bár őszintén hisszük, hogy a gyalogosoké és bringásoké a jövő, és a belváros, hiszünk abban is, hogy a Rákóczi út közlekedési lámpáinak összehangolásával az autósoknak sem jelentene akadályt az új zebra.

A kezdeményezéshez annak idején a BKV-Figyelő is csatlakozott, mivel az elmúlt években mindkét keresztutca szerepe megváltozott, sok gyalogos, köztük rengeteg turista jár arra. Sokan ma is itt kelnek át a hatsávos Rákóczin, ami kifejezetten veszélyes, hiszen – hacsak nincs dugó – itt élő ember nem tartja be a sebességhatárt – na jó, a buszok betartják.

Az új zebra – amelyet a főváros előterjesztése is hiányzónak nevez – valamelyest csökkentheti Budapest belső részének elválasztottságát, persze ezen leginkább a Rákóczi út forgalmának csillapítása tudna igazán segíteni. Mindenesetre okos lámpabeállítással várhatóan az autósoknak sem okoz majd bosszúságot, hogy eggyel több zebra lesz a Rákóczin.

A Blaha átépítésének részleteiről itt olvashattok!

Kiemelt kép: Google

Ajánlott videó

Olvasói sztorik