Közélet

A magyarok migráns Himnusza

Nyelvünk hű lenyomata a kultúrák találkozásának: Himnuszunk, a legmagyarabb szövegek egyike is erről tanúskodik. Számos idegen eredetű szó van benne. Mi most kitakarjuk azokat az idegen eredetű szavakat a címlapunkon, amelyek szerepelnek a több tízezres adatbázisban. Így mutatjuk meg, hogy hogyan építkezett, gazdagodott más kultúrákból a magyar nyelv. Ezzel csatlakozunk a kampányhoz, amely azt mutatja: a magyar nemzet erős. Nincs mitől félnie.

A magyar nemzet erős. Ez a legfontosabb tudásunk a hazánkról. Ez a tudása, hite és bizalma hiányzik azoknak, akik teleplakátolják az országot olyan molinókkal, amelyek gyűlöletet, gonoszságot üzennek.

Mi úgy ismerjük ezt az országot, mint amely több mint ezeréves története során túlélt mindent. Történhetett bármi, foglalhatták el bárkik, ez az ország végül mindig visszaszerezte függetlenségét, megőrizte nyelvét. Ez mutatja, ma sincs mitől félnünk.

Nyelvünk eddig is úgy alakult, hogy jövevényszavakból építkezett, azokkal lett teljesebb, gazdagabb, mélyebb. Amikor ma a migránsok ellen gyűlöletet keltenek azzal, hogy elveszik kultúránkat, akkor azt üzenik: kultúránk elvehető. Történelmünk a bizonyíték: nem az. Ezért nincs okunk gyűlölni. Ezzel nem véleményt mondunk a globális migrációs krízisről, nem foglalunk állást a bevándorlásügy részleteiben, nem elemezzük aprólékosan a globális politikai folyamatokat, az egyes kormányok válaszait. De azt állítjuk: a magyar nemzet erős, ezért nincs mitől félnie. Ezért lehet bátran könyörületes, és segíthet azoknak, akiknek nehezebb.

Ezért támogatjuk a Migration Aid új plakátkampányát, illetve adománygyűjtő akcióját, amelyben a magyar Himnusz jövevényszavait kitakarják, ezért takarjuk ki mi is ma a jövevényszavakat nyitóoldalunkon a cikkeinkből, hiszen tudjuk, legszebb szavaink közül oly sok találkozások eredménye. Mi azt akarjuk megmutatni, hogy nem féltjük a magyar kultúrát semmitől és senkitől, mert mindig képes ellenállni, ha gyilkolni akarják, gazdagodni, ha barátsággal közelítenek felé.

Mert mi valóban úgy tudjuk: a magyar nemzet erős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik