Közélet
Immigrant minors peer out through the fence of an immigrant detention center in the village of Filakio, on the Greek-Turkish border, upon the arrival there of the Frontex Rapid Border Intervention Teams (RABITs) and EU officials on November 5, 2010. Border guards from 26 nations began arriving on November 2 in northeastern Greece to help curb a wave of illegal immigrants crossing over from Turkey, European border agency Frontex said. Coordinated by Greek police, some 170 guards will be on hand and until the end of December to monitor borders and scout for illegal immigrants, Frontex spokesman Michal Parzyszek said. AFP PHOTO /Sakis Mitrolidis

Nyílt Társadalom Alapítvány: Senkit sem biztatunk határátlépésre

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 06. 08. 08:15

A Soros György nevéhez fűződő alapítvány programfelelőse elmondta: céljuk az úton lévőkkel szembeni jogsértések megelőzése.
Korábban a témában:

Nem a migrációt támogatjuk, hanem a vele kapcsolatos problémák, kihívások kezelésében veszünk részt – mondta a HVG-nek a Soros György nevéhez fűződő Nyílt Társadalom Alapítvány közép-európai programjának felelőse.

Nizák Péter kijelentette: számukra ezen a területen is az emberi jogok és a jogállami keretek betartása fontos, az a céljuk, hogy az úton lévő emberekkel szembeni jogsértéseket megelőzzék. A határátlépésre senkit nem biztatnak, számos országban épp a helyben maradást segítik – mondta.

Mint kifejtette: a Nyílt Társadalom Alapítvány olyan szervezeteket támogat, amelyek osztják az elveit, de ezek a szervezetek maguk dolgozzák ki stratégiájukat és programjaikat, abba az alapítvány nem szól bele. Nizák elmondta: a fő probléma Magyarországon, hogy az elmúlt években lényegében megszüntették a menekültstátus lehetőségét, a magyar állam a saját maga által korábban aláírt egyezményeket sem tartja be.

Az interjúban kitértek annak a két bangladesi férfinak az ügyére is, amelyben a strasbourgi emberi jogi bíróság elítélte és kártérítésre kötelezte a magyar államot. A programfelelős azt mondta: természetesen nem utasították az általuk támogatott Magyar Helsinki Bizottságot, hogy perelje be a magyar államot, és nem a pénzszerzésről szólt az ügy, hanem arról, hogy bemutassák a magyar rendszer jogi hiányosságait. A pert azért fogadta be a bíróság, mert Magyarország nem követte a törvényi előírásokat – közölte.

Nizák az alapítvány ellen felhozott vádakat teljesen légből kapottnak nevezte. Azt mondta, a támadások fényében a kommunikáción kell változtatniuk, hogy érthetőbb legyen, mit miért tesznek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.