Közélet

Két kézzel tömik a százmilliókat Habony Árpád bulvárlapjába

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 06. 06. 10:47

Az Index megszerezte a Ripost.hu nevű online bulvároldal hirdetési adatbázisát, amiben részletesen szerepel minden 2016 januárja és novembere között teljesített reklámköltés. Ezek az információk azért rendkívül érdekesek, mert amikor a kormányt a médiaköltésekről kérdezik, a válasz rendre az, hogy ezeket a kiadásokat tételesen nem követik, meghagyják ezt az erre a feladatra megbízott reklámügynökségeknek.

A Ripost.hu impresszumában egyébként Ómolnár Miklós alapító-főszerkesztőn kívül nem szerepel egyetlen újságíró sem. Bár a Ripostot mindössze 2016 májusától mérik publikusan – miközben már 2015 májusától vannak rajta cikkek -, a Magyar Olimpiai Bizottság már 2015 decemberében, az első állami hirdetőként bruttó 762 ezer forintot költött náluk. Úgy, hogy azt sem tudták, hányan olvassák az oldalt. A bulvároldal többször is komoly botrányba keveredett, például amikor Gulyás Márton aktivista magánéletéről közöltek visszatetszést keltő cikket, vagy amikor a jobbikos politikus Volner Pált követték a bozótba. Ezekben az anyagokban közös, hogy megfelelő időzítéssel jellemzően a kormány narratíváját közvetítik.

A Ripost.hu ugyanakkor hirdetői szempontból nem számít igazán értékes felületnek: olvasói túlnyomó többségét aggregátoroldalakról és celebek (például Kasza Tibor, Sarka Kata) Facebook-megosztásaival szerzi, tehát az oldalt célzottan csak az olvasók töredéke keresi fel. Pedig ez a piaci hirdetők számára fontos adat egy hirdetési felület kiválasztásakor.

A piac ennek megfelelően a helyén kezeli az oldalt: alig-alig érkezett nem állami pénz a Riposthoz. A hirdetési adatbázis alapján a 2016 januárja és novembere között a Riposton megjelenő hirdetések több mint 96 százaléka állami cégektől vagy a Miniszterelnöki Kabinetirodától származott. Csak ebben az időszakban

  • az MVM Zrt. 189 millió forintot
  • a Miniszterelnöki Kabinetiroda 171, 2 millió forintot
  • a Szerencsejáték Zrt. 161 millió forintot hirdetett el az oldalon.

Ezeket a pénzeket az érintettek nem közvetlenül juttatják el a bulvároldalhoz. 2016-ban három cégcsoport volt jogosult az állami cégek kommunikációjának szervezésére egy 25 milliárdos koncesszió alapján:

  • a Trinity International Communications Kft. Kuna Tibor cége, akit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter régi barátjaként tartanak számon
  • az Affiliate Network Kft. Rogán Antal frakcióvezető Pasa parkbeli szomszédjának, Csetényi Csabának a cége
  • a Mindshare Médiaügynökség Kft. pedig egy amerikai hátterű vállalkozás.

A cikk emlékeztet rá, hogy az állam 2016-ban letarolta a reklámpiacot: 2015-ről tavalyra 80 százalékkal költött el több pénzt az állításai átvitelére, ezzel Magyarország legnagyobb hirdetőjévé vált a magyar kormány.

A Ripost.hu alig két éve indult el Habony Árpád kormányközeli médiabirodalmának bulvárlapjaként, azóta  a Ripost online portálból nyomtatott napilappá, rádiós adássá és a TV2-es műsorrá nőtte ki magát, Ómolnár Miklós főszerkesztő és volt független kisgazdapárti politikus pedig bekerült a Habony-média belső köreibe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.