Közélet

Novák: Nőnek lenni jó, Orbán Viktor kormányában is

Az államtitkár szerint veszélyes a női kvóta, azzal fenyeget, hogy nem a jó munkaerőt választják ki, hanem a nőt.

A HR Portálon megjelent interjúban a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmagyarázza, hogy jövőre – a költségvetési javaslat szerint – miért nem emelkedik a családi pótlék, az anyasági támogatás, gyermekgondozást segítő ellátások, a gyermeknevelési támogatás összege.

Novák Katalin szerint az alanyi jogon járó juttatások nem csökkennek, a kisebb összeg oka: a demográfiai lejtmenet.

2018 a családok éve lesz. Ezt Orbán Viktor jelentette be.

Orbán: Elengedjük a háromgyermekes nők Diákhitel-tartozását
Nő a családi adókedvezmény, mentőövet kapnak a jelzáloghiteles nagycsaládok.

A kormány arra az egyszerű igazságra jutott, hogy a kis támogatás kicsivel több gyereket, a több támogatás több gyereket jelent – mondta a miniszterelnök.

Nőnek lenni jó az Orbán-kormányban

A kormányfői bejelentés miatt államtitkárának a családok támogatását méltató részét hagyjuk, rátérve arra, hogy Novák Katalin nagyon jól érzi magát nőként a „nőügyekkel” nem foglalkozó Orbán Viktor kormányában.

Büszke vagyok arra, hogy az Orbán-kormányhoz kötődik számos olyan intézkedés, amely a nőknek valódi támogatást, lehetőséget ad. (…) Ezért érzem abszurdnak, amikor a mi kormányunkat azzal támadják, hogy nem segíti a nőket. Ez nem igaz.

Nem hiszi, hogy férfiként könnyebb dolga lenne. Úgy látja, van jelentősége, hogy ő nőként végzi a munkáját, mert van különbség nő és férfi gondolkodása között, a probléma felvetése és a megoldás keresése között.

Politikusként, csak azért mert nő vagyok, sosem éreztem magam hátrányban vagy akadályoztatva. Azt viszont nem tagadom, hogy ez kemény terep.

A szakmai vitákba beleáll, de magától nem keresi a konfliktust. Ideológiai harcokba is belemegy. Hosszan sorolja is a példákat (családmodell, demográfia, bevándorlás, kvóta), de az interjú egyik legerősebb része, amikor Novák Katalin bejelenti, mit gondol a női vezetőkről.

Ő nem félti a nőket

Mi nők nem vagyunk sem butábbak, sem alkalmatlanabbak a férfiaknál. A nők támogatásánál két megközelítés van: az egyik, hogy fölülről lefelé, kvótával határozzuk meg, hogy mennyi nőt kell felvenni, csak mert nő. Lehet, hogy egy idő után ez kontraszelekcióhoz vezet. A másik a nők támogatása abban, hogy ők is ugyanahhoz a rajtvonalhoz álljanak, mint a férfiak. Utána pedig abban, hogy kvalifikálhassanak ugyanazokra a versenyekre, mint a férfiak. Ez egy alulról építkező folyamatként szépen be fog indulni. Ez történik most Magyarországon, ezt támogatom én is.

Szerinte a felülről meghatározott kvóta visszaüthet. A rendszer magában rejti a veszélyt, hogy ha csak egy nő jelentkezik, akkor fel kell venni, nem a jó munkaerőt választják ki, hanem „egy nőt”.

Ő lehet az új (női) alelnöke a Fidesznek

Korábbi sajtóhírek szerint Novák Katalin válthatja Pelczné Gáll Ildikót, aki azért távozik a párt vezetéséből, mert az Európai Számvevőszék tagjává választották, a tisztség pedig összeférhetetlen az európai parlamenti képviselői mandátummal. Az államtitkár a legesélyesebb a Fidesz alelnöki posztjára. Fideszes források szerint Novák Katalinra azért esett Orbán Viktor választása, mert nő.

A kormányfő „logikusan gondolkodva” politikusnőt szeretne a politikusnő helyére (Gulyás Gergely, Kubatov Gábor és Németh Szilárd mellé) és azért is „Novák Katalinban gondolkodik”, mert a választás évében a családok támogatása az egyik legfontosabb kampányüzenet lehet, ha az államtitkár Fidesz-alelnök is lesz, nyilván sok népszerű, családokat érintő üzenet bejelentése várna rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik