Közélet

Letiltotta az MTI a Mazsihisz közleményét arról, hogy cionistázva sorosoztak az M1-en

Radnóti Zoltán rabbi szerint egy keresztényüldöző gyilkos rezsimmel példálózik a köztévé.

Megírtuk: az M1 szerda esti híradója odáig ment az eszetlen sorosozásban, hogy kritika nélkül hosszan idézték, ahogy Irán fundamentalista vallási vezetője, az ország elszigetelődéséért felelős Hámeini ajatollah

gonosz cionista-amerikai multi-milliárdosnak

nevezte Soros Györgyöt, és Irán belügyeibe való beavatkozással vádolta.

Erre reagált volna közleményben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), jelezve, hogy ez a beszédmód kellemetlen emlékeket idéz a magyar zsidóság körében, és általában is elfogadhatatlannak tartják. Azonban, ahogy arról a 444 beszámolt, az állami hírügynökség, az MTI nem volt hajlandó lehozni közleményüket, arra hivatkozva, hogy sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit.

A közlemény egyébként így szólt:

Közösségünkben kellemetlen emlékeket idéz fel a „háttérben megbújó, onnan világ-összeesküvést szervező, saját anyját bármikor megölni kész gonosz spekulánssal” való riogatás. Ez a zsidó-keresztény kultúrkörben elfogadhatatlan.

Rendkívül aggályosnak tartjuk a köztelevízió szerda esti híradását, amelyben a nyugati értékeket elutasító, közismerten antiszemita iráni ajatollahot, mint hiteles forrást idézik. Ali Hámenei szerint Soros György „gonosz, cionista-amerikai multimilliárdos”, amit a közszolgálati híradó kritikai kommentár nélkül tolmácsolt. Ez a fajta szóhasználat a magyar szélsőjobboldali médiumokban a zsidózás egyik félreérthetetlen, bevett formája. Felháborító, hogy a közszolgálati televízióban immár elfogadott az ilyen szalonképtelen antiszemita hangnem. Az ilyesfajta közbeszéd nem tolerálható, amit világossá kell tenni minden honfitársunk számára.

A magyar alaptörvény védi a lelkiismereti, szólás- és vallásszabadságot. Határozott véleményünk, hogy Magyarországon nem bűn sem zsidónak, sem cionistának lenni. Néhány hónap múlva az izraeli miniszterelnök a politikai cionizmus atyjának szülővárosába, Budapestre fog látogatni. Ettől függetlenül is fontosnak tartjuk, hogy az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartsa be a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvét. A magyar kormánytól pedig elvárjuk, hogy az általa felügyelt médiumoktól követelje meg az alkotmányos alapelvek betartását.

Keresztényüldöző, gyilkos rendszer

Radnóti Zoltán rabbi a hvg.hu-n közzétett írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Hámeini ajatollah egy gyilkos, keresztényüldöző és antiszemita rendszer legfőbb vallási vezetője, az M1 pedig nem a tüntetőket szétverető és megkínoztató Mahmúd Ahmedinezsád áldozatairól emlékezett meg, inkább az őrült diktátor rendszerét és az azt szolgáló gyilkos pribékeket kezdi félteni Soros Györgytől. „Ezt a rendszert is beállítja azon rendszerek sorába, amelyek az egyetemes történelem leggonoszabb embere, Soros György vétlen áldozatai” – írja Radnóti, hozzátéve, hogy

Soros Györgyöt gonosz cionista világ-összeesküvőnek nevezni közszolgálatilag, híradóban, főműsoridőben pontosan az, aminek látszik: nettó antiszemita uszítás.

Ahmedinezsád elnöksége idején többeket vetettek börtönbe azért, mert kereszténnyé lettek, egyiküket kivégzéssel is fenyegették – figyelmeztet a rabbi, aki azt is megemlíti, hogy Iránban az igaz keresztények csak titokban gyakorolhatják hitüket, aki pedig muszlimként térne át a kereszténységre, az az életével játszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik