Közélet

Letiltotta az MTI a Mazsihisz közleményét arról, hogy cionistázva sorosoztak az M1-en

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 05. 25. 21:14

Radnóti Zoltán rabbi szerint egy keresztényüldöző gyilkos rezsimmel példálózik a köztévé.
Korábban a témában:

Megírtuk: az M1 szerda esti híradója odáig ment az eszetlen sorosozásban, hogy kritika nélkül hosszan idézték, ahogy Irán fundamentalista vallási vezetője, az ország elszigetelődéséért felelős Hámeini ajatollah

gonosz cionista-amerikai multi-milliárdosnak

nevezte Soros Györgyöt, és Irán belügyeibe való beavatkozással vádolta.

Erre reagált volna közleményben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), jelezve, hogy ez a beszédmód kellemetlen emlékeket idéz a magyar zsidóság körében, és általában is elfogadhatatlannak tartják. Azonban, ahogy arról a 444 beszámolt, az állami hírügynökség, az MTI nem volt hajlandó lehozni közleményüket, arra hivatkozva, hogy sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit.

A közlemény egyébként így szólt:

Közösségünkben kellemetlen emlékeket idéz fel a „háttérben megbújó, onnan világ-összeesküvést szervező, saját anyját bármikor megölni kész gonosz spekulánssal” való riogatás. Ez a zsidó-keresztény kultúrkörben elfogadhatatlan.

Rendkívül aggályosnak tartjuk a köztelevízió szerda esti híradását, amelyben a nyugati értékeket elutasító, közismerten antiszemita iráni ajatollahot, mint hiteles forrást idézik. Ali Hámenei szerint Soros György „gonosz, cionista-amerikai multimilliárdos”, amit a közszolgálati híradó kritikai kommentár nélkül tolmácsolt. Ez a fajta szóhasználat a magyar szélsőjobboldali médiumokban a zsidózás egyik félreérthetetlen, bevett formája. Felháborító, hogy a közszolgálati televízióban immár elfogadott az ilyen szalonképtelen antiszemita hangnem. Az ilyesfajta közbeszéd nem tolerálható, amit világossá kell tenni minden honfitársunk számára.

A magyar alaptörvény védi a lelkiismereti, szólás- és vallásszabadságot. Határozott véleményünk, hogy Magyarországon nem bűn sem zsidónak, sem cionistának lenni. Néhány hónap múlva az izraeli miniszterelnök a politikai cionizmus atyjának szülővárosába, Budapestre fog látogatni. Ettől függetlenül is fontosnak tartjuk, hogy az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartsa be a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvét. A magyar kormánytól pedig elvárjuk, hogy az általa felügyelt médiumoktól követelje meg az alkotmányos alapelvek betartását.

Keresztényüldöző, gyilkos rendszer

Radnóti Zoltán rabbi a hvg.hu-n közzétett írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Hámeini ajatollah egy gyilkos, keresztényüldöző és antiszemita rendszer legfőbb vallási vezetője, az M1 pedig nem a tüntetőket szétverető és megkínoztató Mahmúd Ahmedinezsád áldozatairól emlékezett meg, inkább az őrült diktátor rendszerét és az azt szolgáló gyilkos pribékeket kezdi félteni Soros Györgytől. „Ezt a rendszert is beállítja azon rendszerek sorába, amelyek az egyetemes történelem leggonoszabb embere, Soros György vétlen áldozatai” – írja Radnóti, hozzátéve, hogy

Soros Györgyöt gonosz cionista világ-összeesküvőnek nevezni közszolgálatilag, híradóban, főműsoridőben pontosan az, aminek látszik: nettó antiszemita uszítás.

Ahmedinezsád elnöksége idején többeket vetettek börtönbe azért, mert kereszténnyé lettek, egyiküket kivégzéssel is fenyegették – figyelmeztet a rabbi, aki azt is megemlíti, hogy Iránban az igaz keresztények csak titokban gyakorolhatják hitüket, aki pedig muszlimként térne át a kereszténységre, az az életével játszik.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.