Közélet

Trükkös vásárlással jutott tetőtérhez a belvárosi jegyző Pokorni kerületében

pokorni zoltán (pokorni zoltán)
pokorni zoltán (pokorni zoltán)

A Népszava írta meg, hogy Sélley Zoltán, az V. kerület jegyzője egy trükkös vásárlással jó áron jutott tetőtérhez a XII. kerületben. A cikk szerint Sélley 2006-ban lett lakástulajdonos a XII. kerületi Mártonhegyen. A Fodor utcai társasház az önkormányzati többségi tulajdona, ennek egyik emeleti, 60 négyzetméteres, magántulajdonban lévő  lakását vásárolta meg. A másik három lakás jelenleg is a hegyvidéki önkormányzaté. 2013. júliusban Sélley felfelé terjeszkedett: megvásárolta a padlásteret, ezzel háromszorosára, 149 négyzetméterre növelve lakása alapterületét. Az adásvétel “előjátékaként” Sélley és az önkormányzat a padlásteret a társasház alapító okiratának módosításával önálló albetétté alakította. Ezzel nyitottak utat az értékesítéshez.

A 90 négyzetméter hasznos alapterületű, összességében 149 négyzetméteres padlástérért Sélley 7 millió forintot fizetett.

Az alapító okirat módosítás következtében ugyanis Sélleynek a társasház kisebbségi tulajdonosaként csak a társasházban levő tulajdoni hányadára eső vételárrészt kellett megfizetnie a XII. kerületi önkormányzatnak. Az önkormányzat és a jegyző ugyanis a padlástér önálló albetétté alakításával a társasház közös tulajdonába emelte azt. Sélley a társasház kisebbségi tulajdonosaként kvázi eladóként, a padlástér vásárlójaként pedig vevőként is viselkedett a tranzakcióban, jóllehet a szerződés szerint csak vevő volt – írja a Népszava.

Nem ez volt az egyetlen kedvezmény:

Sélleyt 1,2 millió forinttal is kisegítette a Pokorni Zoltán vezette XII. kerület.

A padlásteret arra hivatkozva értékesítette az önkormányzat, hogy a tetőszerkezet életveszélyessé vált, cseréje indokolt. A munkák elvégzésének az önkormányzat is részese akart lenni, a tetőszerkezet teljes felújításából 1,2 millió forint költséget átvállalt Sélleytől. Így az egész padlástér-értékesítés Sélley pénztárcáját 10 millió forint helyett 5,8 millió forinttal terhelte meg.

Sélley enm nagyon csipkedte magát: a tető 2014. februári beomlása után 8-10 hónappal látott hozzá a munkálatokhoz, jóval azután, hogy a XII. kerületi önkormányzat alpolgármestere erre kétszer is felszólította. Így is mintegy 2 évbe került az életveszélyes tető felújítása, Sélley az építési engedély hiányával magyarázta késedelemét. A lap szerint a jegyző az adásvételi szerződősben vállalt további két kötelezettségét lassan 3 éve egyáltalán nem teljesíti: adós maradt a társasház homlokzati felújításával, vakolásával és a kerítés cseréjével is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik