Közélet

Elutasította a Fidesz azt a propagandaellenes nyilatkozatot, amelyet külföldön megszavazott

A Lehet Más a Politika (LMP) határozati javaslatként nyújtotta be a parlamentnek annak a nyilatkozatnak a magyarra fordított szövegét, amelyet az Európai Néppárt (EPP) máltai kongresszusán elfogadtak a résztvevők, így a Fidesz is. Két hónappal később a parlament Európai ügyek bizottságának hat fideszes tagja mégis leszavazta a nyilatkozatot – számolt be a Index.

A „Russian disinformation undermining Western democracy” című nyilatkozatban az Európai Néppárt tagjai kijelentették, hogy

Oroszország folyamatos törekvései, hogy elferdítsenek tényeket, manipulálják a valóságot, gyanakvást szítsanak a demokratikus berendezkedéssel szemben és beavatkozzanak nyugati államok választásaiba teljességgel elfogadhatatlanok

Az LMP szerint az Orbán-kormány hazai propagandagépezete felhasználja és terjeszti a Kreml dezinformációit, szó sincs semmiféle harcról, ezért erre az ellentmondásra szerették volna felhívni a figyelmet. Ungár Péter, a párt elnökségi tagja azt mondta az Indexnek, hogy egyetértettek az EPP javaslatával és azt remélték, hogy a Fidesz Málta után a magyar parlamentben is támogatni fogja a nyilatkozatot.

Németh Zsolt, a bizottság fideszes tagja azzal magyarázata a javaslat leszavazását, hogy az nem felelt meg a formai követelményeknek, mert annak nem egy parlamenti határozat az adekvát formája. Ungár szerint merő cinizmus ezzel elutasítani a javaslatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik