Közélet

Egy ezresért kapott 16 milliárdot egy Rogán-közeli alapkezelő

2015-ben az állami Eximbank egy 10 és egy 6 milliárd forintos befektetési alaphoz keresett alapkezelőt. A kiírásban az szerepelt, hogy innovatív startupokat kell támogatni a pénzből, az egyik alap pedig exportfókuszú volt. A bank nem nagyon hirdette a dolgot, 2016 elején pedig a Forbesnak sem árulták el, hogy ki lett a nyertes. A lap most egy hosszabb cikkben részletezte a különös pénzosztást.

Mivel a pályázatot már eleve úgy írták ki, hogy korlátozta a jelentkezők számát, nagyjából biztos volt, hogy a GB&Partners fog nyerni. Az azonban még mindig titok, hogy pontosan mi alapján választották ki a céget. A pályázaton négy alapkezelő vett részt, ebből hármat értékeltek: a GB&Partners mellett a Portfoliont és a Venturiót. A nyilvánosságra hozott bírálatból ugyanakkor nem derül ki, hogy a hármójuk közül miért Gubiczáék lettek a nyertesek. Például a GB&Partners magasabb pontszámokat kapott az üzleti koncepcióra, holott általánosan fogalmazták meg terveiket, konkrétumokat nem említenek.

A GB eredetileg sikerdíjként 3 százalékot jelölt meg, ez szerepel az Exim honlapjára feltöltött pályázatukban is, ez a piaci átlagnál magasabb. Napokkal később aztán mégiscsak 2,45 százalékra mérsékelték a díjat, annak ellenére, hogy korábban azt közölték a bankkal: szerintük a magasabb ár a reális. További furcsasága a pályázatnak, hogy míg a két másik induló egy nagyobb, saját összeggel is hozzájárult volna a pályázathoz, a GB mindössze 1000 forintot ajánlott fel a célra.

A GB&Partners Gubicza Ágoston és Boris Mihály cége. Gubicza felesége nem más, mint Rogán Antal első felesége, akivel közös háztartásban nevelik Rogán legnagyobb fiát. Az Eximbank igazgatóhelyettese pedig az a Puskás András, aki még Rogán V. kerületi polgármestersége idején alpolgármester volt a Belvárosban. A Forbes értesülései szerint Puskás is a Pasa Parkban lakik, ahol Rogán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik