Közélet

Újságcikk és interjú a németérettségi írásbelijén

A középszintű németérettségi első feladatban német diákok mesélnek nyaralási terveikről, és ezzel kapcsolatban vannak a szöveg végén állítások. A második feladat egy újságcikk megértése, ami után hat kérdésre kell megfelelően válaszolni. A harmadik feladatban egy cserediákkal készült interjút kaptak a vizsgázók, csak éppen a kérdések keveredtek össze, így sorba kell őket állítani – tudta meg az Eduline.

A feladatlap utolsó szövege a lány gyerekek világnapjáról szól, amit az ENSZ kezdeményezésére minden év október 11-én tartanak. A szöveg végén egy összefoglaló található, amiben egyes szavakat, kifejezéseket kell pótolni.

Az oktatási portál szerint a második, nyelvhelyességet mérő rész első feladatában egy írás a bosszantó szomszédokról szól. A kipontozott helyekre kell beírni a megadott variációk közül a megfelelően ragozott formulát. A második feladatban a hiányzó szavakat kell megtalálni, de ehhez is megadtak több lehetőséget is. A szöveg egyébként a Duna Napról szól.Teljes mondatrészek hiányoznak egy, a készpénzautomatákról szóló cikkből a 3. feladatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik