Közélet

Minden negyedik ágy üres a magyar kórházakban

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb adatai szerint februárban országosan 41 663 fekvőbeteg-ellátásra alkalmas betegágy volt Magyarországon. A tényleges ágykihasználás messze nem érte el a száz százalékot: az országos átlag 76 százalék volt - írja pénteki számában a Világgazdaság.

A cikk szerint a legjobb ágykihasználtsági statisztikai adattal Baranya megye rendelkezik, ahol a betegágyak 81 százalékában feküdt beteg, a sereghajtó pedig Nógrád megye, ahol valamivel több mint 61 százalék ez a mutató. Ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint márciusban több mint 27 ezer beteg várt műtéti ellátásra.

Az ágykihasználás valóban relatíve alacsony Magyarországon, de az aktív ágyak esetében a százszázalékos kihasználtságot nem is szabad célként kitűzni, hiszen nem lehet tudni, hogy a sürgősségi, baleseti vagy fertőzőosztályokra mikor mennyi beteg várható, mindig kell valamennyi szabad ágy – mondta Kincses Gyula egészségpolitológus a lapnak.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a várólisták nem az aktív ágyakhoz kapcsolódnak. A kihasználtságban és a műtétek számában a finanszírozás az, ami igazán meghatározó. Látszik, hogy minden év végén, amikor a kormányzat kórházkonszolidáció gyanánt egyszeri nagyobb összeggel segíti az intézményeket, csökkennek a várólisták is.

A Magyar Államkincstár adatai szerint az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által lejelentett lejárt tartozás március végén 33,2 milliárd forint volt, ebből 22,9 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik