Közélet
Budapest, 2017. május 10.
Bácskai János, Ferencváros polgármestere beszédet mond Springer Ferenc, az FTC alapítója emléktáblájának avatásán Budapesten, a Hõgyes utcában 2017. május 10-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Politikai hátszéllel gazdagodtak meg Ferencváros kiskirályai

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 05. 11. 13:26

Számos ponton kapcsolódnak a fideszes önkormányzathoz a főváros IX. kerület vállalkozói és ez a kapcsolat sok előnnyel jár. Többek között büntetlenül parkolnak szabálytalan helyeken és nagyon olcsón jutnak önkormányzati bérleményhez vagy lakáshoz.

Havi 30 ezer forintért bérlik a 9. kerületi önkormányzattól azt a 200 négyzetméteres, 34 millió forint közpénzből felújított helyiséget, amely elvileg a kerületi turisztikai információs központ, valójában azonban a Market Cafe & Restaurant névre hallgató vendéglátóegység. A Market Garden Kft. masszívan veszteséges cég, 4 millió forint hiányzik a tőkéből. Az üzlet egy bizonyos Weiszgáber Brigitta nevén fut, aki Rudits Tibor vállalkozónak, a Vállalkozók Ferencvárosért Egyesület alelnökének, a Kéményseprő 1989 Kft. tulajdonosának barátja. Rudits egy csapatban vitorlázik Bácskai János ferencvárosi alpolgármesterrel és különleges kiváltságokat élvez.

A 444 riportjából kiderül, hogy Rudits kéményseprő autóflottájából több autóra “Emergency Medical” matricát ragasztottak, erre hivatkozva parkolnak szabálytalanul tűzoltósági felvonulási területeken, buszmegállókban, a polgármesteri hivatal előtt. Rudits szerint a kéményfelújítási munkát végző autók kék villogóval járnak, “szabadidejükben karitatív mentőtevékenységet is végeznek”. A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a matricák és szirénák semmilyen szabály szerint sem jogosítanak fel ingyenes vagy tiltott helyen történő parkolásra, büntetést azonban nem kapnak. A Kéményseprő 1989 2015-ben egy olyan házban újított fel kéményeket 29,7 millió forintból, ahova a gáz nem volt bevezetve, így szén-monoxid-mérgezés veszélye nem állt fent, majd a házat hamarosan el is adták. A Koppány utcában egy bontásra váró ház kéményeit renoválták 22 millió forintért.

Weiszgáber cége, a Via Appia Nuova 2013-ban 75 millió forintos keretszerződést nyert el kátyúzásra a kerületben. Két évvel később a cég ügyvezetője, Klekner Gábor 8 millió forintért vásárolt meg egy 69 négyzetméteres önkormányzati lakást a Thaly Kálmán utcában – hasonló lakásokat 30-35 millióért lehet ott venni.

Rudits tagadta, hogy köze lenne a Market Cafehoz vagy Weiszgaber Brigittához, holott 2015-ben ugyanabban a Bajcsy-Zsilinszky utcai lakásban laktak és Rudits kéményes cégének is ez a székhelye. A Market Cafenak otthont adó Csarnok téren nagyon kevés parkolóhely van, ugyanakkor Ruditsék és Weiszgáber talált rá megoldást. A kávézó előtt tilos parkolni, ezt tábla is jelzi, és tűzoltósági felvonulási területről van szó – vészhelyzet esetén ez biztosítja a Vásárcsarnok biztonságát. Az úttesten a buszmegállók felfestéséhez hasonló, ám hivatalosan nem létező jelzés található, amelyet nem a Budapest Közút Zrt. festett fel. Ezen a területen szokott parkolni luxusautójával Rudits és Weiszgáber, amelyről a 444 videót is készített.

A Csarnok téren található az egykori fideszes képviselő, Martos Dániel irodája is, aki 2014-ben lett a ferencvárosi Vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese. Húgának vállalkozása, a Liliput Kft. az önkormányzattól bérel kiemelkedően jó helyen lévő üzlethelyiséget, egy önkormányzati határozatnak köszönhetően havi 157 994 forint helyett mindössze 48 000 forintért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.