Közélet

Kínába utazik Orbán Viktor

Kapcsolódó cikkek

A Kínai Népköztársaságba, Pekingbe utazik Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, írja az MTI. A május 16-ig tartó hivatalos látogatás során a kormányfő részt vesz az Egy övezet, egy út elnevezésű fórumon – mondta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A sajtófőnök hozzátette, Orbán Viktor az Országos Népi Gyűlésben plenáris egyeztetésen vesz részt, de kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd.

A tervek szerint együttműködési megállapodások születnek a felek között például a kis- és középvállalkozásokat érintően, illetve kutatási és fejlesztési projektek közös finanszírozásáról.

A miniszterelnök – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca vezetője társaságában – munkavacsorán találkozik a Bank of China képviselőivel – ismertette a tervezett program további részleteit Havasi Bertalan.

Magyarország – az európai országok közül elsőként – 2015 júniusában írt alá kormányközi egyetértési nyilatkozatot az “Egy övezet, egy út” kezdeményezésben való együttműködésről Kínával. A projekt célja a kereskedelem és a befektetések ösztönzése, az Európa és Ázsia közötti infrastrukturális összeköttetések fejlesztése és a kulturális csere fokozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik