Közélet

5 milliárd euróval és az uniós atombombával menne Orbán ellen

Saját pártcsaládja képviselője tartja tűrhetetlennek a magyar kormány lépéseit.

Frank Engel luxemburgi néppárti EP-képviselő szerint Orbán Viktort saját európai pártcsaládja vezetői a jelenlegi módszerekkel hiába próbálják jobb belátásra bírni. A 168 Órának a politikus azt mondja, a magyar kormányfő a mostani kemény bírálatok után is ugyanazt tette, mint eddig mindig. Rábólintott, mintha értené a CEU-törvényt, Brüsszel-ellenes nemzeti konzultációt ért kritikát, majd hazament, és minden marad a régiben.

Semmin sem változtat, semmit sem fogad meg a Néppárt kérései közül.

Ennek immár lesznek következményei, a be nem tartott ígéretekkel ez az ügy nem zárulhat le. A néppárti rapport csak a kezdet volt – mondja Frank Engel, aki arra készül, hogy képviselőtársaival együtt beterjeszti az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye szerint eljárást Magyarország ellen. (Brüsszelben a kötelezettségszegési eljárás végső szankciójának tartják a 7-es cikkelyt, amit sokan az EU atombombájának nevezik – az EU alapértékeinek súlyos és tartós megsértésekor felfüggeszthetik egy tagállam jogait, így szavazati jogát is. A szerk.)

Orbán magatartása: tűrhetetlen

Napirenden tartják a Fidesz néppárti tagságának ügyét is, mivel néhány Orbán-hívőn kívül már

a Néppártban is mindenkit undorít a Fidesz magatartása az Állítsuk meg Brüsszelt! kampány, a CEU-elleni törvény és a civilek elleni fellépés miatt.

Engel szerint a döntő többség már eddig is felháborítónak tartotta ezt az utálatos politikát, amely ellen eddig azért nem léptek fel keményebben, mert a Fidesz a Néppárt egyetlen magyarországi tagszervezete, de minden egyes Magyarországról szóló hír azt erősíti, hogy meg kell fékezni a Fideszt.

Hogyan szólíthatjuk fel a szocialistákat, hogy lépjenek fel a korrupciós törvények enyhítés ellen például Romániában, ha képtelenek vagyunk hatékony fellépésre egy olyan néppárti kormány esetében, amely átlép minden határvonalat?

Engel jelezte, azt ő sem tudja pontosan, mikor, melyik lépésük vezethet eredményre, de az biztos, hogy ők eltökéltek abban,

ezt a magatartást nem tűrjük tovább.

Szerinte nevetséges érv, mondvacsinált okoskodás, hogy azért nem szabad kizárni a Fideszt, mert így legalább némi esély van arra, hogy a Néppárt befolyásolja a magatartását.

Nem veszíthetjük el a befolyásunkat a Fideszre, mert sohasem volt.

A luxemburgi politikus azokkal ért egyet, akik szerint Orbánra egyetlen módon lehet hatni, a pénzzel. Frank Engel képviselőtársaival hamarosan beterjeszti a strukturális alapok kifizetésének befagyasztásáról szóló javaslatot, éppen azért, mert meggyőződése, hogy csak így lehet hatni az Orbán-kormányra.

Évi ötmilliárd euróról van szó, ami a kormány által felhasználható források 15 százaléka. Orbánnak nagyon komoly gondjai támadnak, ha ez az összeg kiesik.

Ennek kapcsán Engel nem felejt el arra is emlékeztetni, hogy az uniós hatóságok minden második korrupciós ügye, magyar, ami azt jelenti, hogy Magyarországon gyanús dolgok zajlanak. Nagyon.

Az Európai Néppárt ülésen sajtóértesülések szerint durva vita és veszekedés is volt, bár Rogán Antal propagandaminiszter utóbb azt nyilatkozta, Orbán Viktor egyszerűen csak megvédte a magyar kormány álláspontját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.