Közélet

Letelepedési kötvények: újabb pert bukott az Országgyűlés gazdasági bizottsága

Minden adatot ki kell adni, amit a forgalmazásra jogosító engedélyek kiadása során figyelembe vettek.

Ki kell adnia az Országgyűlés Bánki Erik fideszes képviselő vezette gazdasági bizottságának, hogy mi alapján kaptak letelepedési kötvények jegyzésére jogosító engedélyt a többségében adóparadicsomokban bejegyzett homályos hátterű cégek – írja a Magyar Nemzet.

A Fővárosi Törvényszék szerdán hirdetett ítéletet a perben, amelyet a kormány által támadott civil szervezetek közé tartozó Transparency International kezdeményezett.

A gazdasági bizottságtól összesen nyolc magáncég kapott engedélyt a letelepedési kötvények értékesítésére, egy kivételével mindet offshore helyszíneken – így a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Cipruson vagy Szingapúrban – jegyezték be.

Korábban a Magyar Nemzet egy kötvényforgalmazó ügyében már pert nyert a parlamenti testület ellen, de azután sem kapták meg a kért adatokat, miután jogerőre emelkedett a bíróság döntése. Bánki Erik ügyvédje csak büntetőfeljelentés megtétele után küldte meg a jogerős bírósági ítéletben foglalt adatokat.

A Transparency International beadványa alapján szerdán született első fokú, nem jogerős döntés alapján a bizottságnak minden adatot ki kell adnia, amit a letelepedési kötvények forgalmazására irányuló engedélyek megadása során figyelembe vettek, és bármilyen formában rögzítettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik