Közélet

CEU: a kormány hallgasson Európára

Az intézmény a közleményében azt írja, a kormány azt állítja a nyilvánosság előtt, hogy nem akarnak bezárni semmilyen egyetemet. Azonban ennek az állításnak ellentmond szerintük a felsőoktatási törvény módosításának, a lex CEU-nak a szövege.

Amennyiben a törvényt nem vonják vissza, vagy nem módosítják újra, az Oktatási Hivatal már 2017. október 12-től visszavonja a Central European University működési engedélyét. 2018. január 1-je után a CEU nem vehet fel új diákokat, ami ellehetetleníti a 2018-19-es tanévre szóló felvételi eljárást.

A magyar kormány azt is állítja, hogy nem akarja bezárni a Magyarországon akkreditált Közép-európai Egyetemet. Ez szintén félrevezető állítás a CEU szerint, ugyanis intézményük integrált, magyar és amerikai akkreditációval rendelkező egyetem. Az új törvény ellehetetleníti a két jogi személyiségű egység együttműködését, valamint az amerikai akkreditációjú mester és doktori diplomák kiadását.

A CEU olyan, mint akinek két útlevele van – egy amerikai és egy magyar – és a kormány el akarja venni az egyiket. A kettős akkreditációnk tanszabadságunk egyik alapvető záloga, mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora

Azt szorgalmazzák, hogy a magyar kormány hallgasson az Európai Bizottság, az Európai Néppárt, több mint 650 egyetem, 24 Nobel-díjas, az Egyesült Államok, Németország és Franciaország kormányainak, több tízezer magyar polgár és a magyar értelmiség különböző politikai meggyőződésű tagjainak kérésére.

A tanszabadság nem pártpolitikai kérdés. Az ésszerűségnek kell irányadónak lennie, és azonnal meg kell kezdeni a tárgyalásokat.

Végül hozzátettek, hogy az elmúlt három hétben, amióta Áder János köztársasági elnök tárgyalásra szólította fel az érintett feleket, a CEU-val a kormány részéről nem tárgyalt senki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik