Közélet

„Mindenki le lesz itt Soros-ügynöközve”

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 04. 17. 18:24

Varga Gergely szerint nem lesz itt semmi változás, ha nem duzzad országossá a tömegbázis. Ő az, akit Gulyás Mártonnal együtt 500 óra közmunkára ítéltek, mert festéket dobtak a Sándor-palota felé, majd utána mindketten gyújtóhangú beszédet mondtak a hétvégi zajos tüntetésen, ahol Gulyás választási mozgalmat hirdetett.

Varga akkor arról beszélt, hogy ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből, most pedig reflektált az elmúlt napok eseményeire.

„Most oszlik a por, és nem tudni, hogy mi fog következni. Tanítási szünet van, a tüntetések szerveződnek”, kezdte, majd arról írt, hogy szerinte sem lesz semmiféle változás, ha csak nem nő a tömegbázis országosra.

Ennek fényében azt látni kell, hogy jelenleg senkinek sincsen kontrollja az események felett, nincsen egy fő szervezői irány, csak a haragnak a szelepjei.

Úgy látja, a mostani „tüntetési hullám (vagy majd a következő) bedönti a NER-t, az szerintem csak úgy fog megvalósulni, ha valami OTPOR féle ’békés háború’-ba alakul át.” (Az OTPOR 1998-ban alapított szerb ifjúsági mozgalom. A Milošević-rezsim ellen fellépő fiatalok szervezete, betiltották, tagjait üldözték. Jelképe az ökölbe szorított kéz. Az otpor szó jelentése: ellenállás. 2000. október 5-én békésen megdöntötték a diktatúrát – T. R.)

Ez egyfelől azt jelenti, hogy valódi népi mozgalommá kell alakulnia, ami egy szimbólum, egy jelszó és egy cél érdekében összefogja nem csak a mostani tüntetést, hanem az ellenállás eddigi formáit is, támaszkodva azokra az erőforrásokra, amik szétszórtan jelen vannak ebben az országban.

Nyomást kell gyakorolni a hatalomra, mondta, akár tüntetésekkel, akár médiajelenléttel, ami tovább feszíti a rendszer ellentmondásait, de ugyanígy nyomást gyakorolna Varga az ellenzékre is:

Ha a jelenlegi választási rendszert nem tudjuk megváltoztatni kívülről, akkor el kell érni, hogy az ellenzéki pártok nagykoalícióban induljanak, egy széles körben elfogadható jelölt mögött, akiknek az a deklarált célja, hogy a NER-t lebontsák, a felelősöket elszámoltassák és egy tiszta rendszerben egy új választást írjanak ki.

Szerinte ehhez van szükség a népi mozgalomra, „hisz egy ilyen teoretikus ellenállásnak a legnépszerűbb ellenzéki csoportosulássá kell válnia, ha ki akarja erőltetni ezt a megoldást.”

De ennek meglátása szerint nem az a módja, hogy a fővárosból mondják meg, hogyan legyen, „hanem az előlépő szervezők, aktivisták országszerte felkarolják a helyi ügyeket és megszervezik az akciókat. Mindenki le lesz itt Soros ügynöközve, de ez a hazugság megbomlik ott, ha a nép a saját gyerekeit, unokáit látja az utcákon.” Majd hozzátette:

Egy egész generáció nem lehet ügynök, ugye.

Arra is számítani lehet, hogy „ha erőre kap egy ilyen mozgás, akkor egyrészt az elnyomás is erősödni fog, de lehet, hogy behúznak egy előrehozott választást, mielőtt az ellenzéki pártok megegyeznének, ami bebetonozná Orbán hatalmát.”

A teljes bejegyzés Varga Tumblr oldalán olvasható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.