Közélet

Rosszul lett az utas, ki kellett feszíteni a busz ajtaját

Nemcsak a Hősök terén, a környező buszjáratokon is tömegjelenetek alakultak ki a szerdai tüntetések idején. Nem mindegyik buszvezető tudta vagy akarta jól kezelni a helyzetet.

Nem vette észre vagy nem akarta észrevenni a dugóban rekedt 105-ös busz vezetője, hogy rosszul lett egy utas a járművön. Végül az utasok feszegették ki a busz ajtaját – derül ki István leveléből, aki a buszon utazott.

Szerdán (április 12. – a szerk.) délután, 17:10 körül szálltam fel a 105-ös buszra a Fiastyúk utcai megállóban az Apor Vilmos tér irányába. A tüntetések miatt számítottam arra, hogy terelések várhatóak ennél a járatnál. Én a Deák térig terveztem utazni a járattal. A Vágány utcán iszonyú nagy dugó alakult ki: több mint 10 perc alatt körülbelül 2 métert haladhattunk.

Egyszer csak egy utas, egy 30 év körüli férfi előre kiabált a buszvezetőnek, hogy rosszul van és – ha lehetséges – nyissa ki az ajtót. Megjegyzem, egy helyben állt a busz több perce, plusz rengetegen voltunk a buszon, meleg is volt. Mivel sikertelenül járt, egyre hangosabban ordított a középső ajtó mellől, hogy rosszul van és úgy érzi, mindjárt lehányja az utasokat, ha nem tud leszállni.

A többi utas is megijedt, kiabáltak előre a sofőrnek, aki ezzel nem sokat törődött, eközben haladtunk 10 centimétert a forgalomban, de lehet, hogy sokat mondok. Odáig fajult a dolog, hogy a hátsó ajtót néhány fiatal utas kinyitotta a vésznyitóval, kicsit feszegetve az ajtót.

A sofőrnek még ekkor sem esett le a dolog, mert amikor megindult a sor a dugóban, nyitott hátsó ajtóval indult el és ment körülbelül 2-3 métert. (Ilyenkor nem jelez valami a sofőrnek, hogy nyitva van az egyik ajtó? Vagy nem látta.)

Ezután többen is leszálltunk a buszról, mert gyalog gyorsabban haladtunk, illetve a sofőr nem nagyon lett népszerű az előbb bemutatott eset után. A rosszul levő utas első kiabálása és a hátsó ajtó erővel való kinyitása között szerintem volt kb. 10 perc, plusz az azt megelőző állás a dugóban.

A kiemelt kép illusztráció, forrás: Wikipedia/Kemenymate

Ajánlott videó

Olvasói sztorik