Közélet

Előszeretettel boncol sok kórház, mert jól fizet

boncmester (boncolás, )
boncmester (boncolás, )

Több kórházban nagyon sok elhunytat boncolnak fel. A Mátrai Gyógyintézet vezeti ezt a listát – ami az idén januárban elvégzett boncolások arányát mutatja -, ott az elhunytak 87 százalékát boncolták – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. Igaz, ez a darabszámot tekintve nem sok: 15-ből 13 esetben végeztek ilyen beavatkozást. Ám a lista második helyén levő kistarcsai Flór Ferenc Kórházban 79 százalékos boncolási ráta a darabszámot tekintve sem elhanyagolható: 132 esetből 104-nél volt boncolás.

Vannak kórházak, ahol viszont alig végeznek ilyen eljárást, nagyon egyenlőtlen az országos eloszlás. A korábbi OEP, most Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataira hivatkozva azt írja a lap, hogy januárban huszonöt intézményből egyetlenegyszer sem jelentettek boncolást, és az országos átlag is inkább azt mutatja, hogy ritkán történik ilyen beavatkozás. A januárban kórházban elhunyt több mint tízezer beteg mindössze 29 százalékánál végeztek ilyet. Kifejezetten ritkán boncoltak a balassagyarmati Kenessey Albert kórházban, 47 halálesetből mindössze egyszer. Hasonlóan alacsony, csupán 5 százalék körüli a boncolási aránya a Dombóvári Szent Lukács, a Csornai Margit Kórházban és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben.

A lap megkérdezte erről a Magyar Patológusok Társaságának elnökég, aki szerint valószínű,

hogy az intézmények egy részében azért tartják magasan a boncolások számát, mert jövedelmező orvosi beavatkozás.

Arra a felvetésre, hogy a magas finanszírozás ellenére a kórházak egy része miért végez mégis kevés boncolást, úgy válaszolt: az intézmények zöme szerencsére teljesen máshogy látja a patológia szerepét.

Ahol az a fontos szempont, hogy ebből (is) legyen bevétel, ott magas a kórboncolások száma, ahol pedig inkább az élő betegek diagnosztikája kerül előtérbe, talán ott a legalacsonyabb a boncolási ráta

– mondta Méhes Gábor elnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik