Közélet

Itt a legbefolyásosabb magyar nők listája

Áprilisi számában ismét összeállította a legbefolyásosabb magyar nők listáját a Forbes magazin hazai kiadása.

Az üzleti döntéshozók között a MÁV Zrt. első embere a listavezető.

Dávid Ilona 18 ezer fő munkáltatója és a legfrissebb elérhető, 2015-ös adatok szerint 153 milliárdos árbevételű vállalatot irányít. A közgazdász végzettségű topmenedzser a Spar könyvelőjeként kezdte pályáját. A Spar Magyarország Kft. valószínűleg szívesen ad lehetőséget a hölgyeknek, hiszen a hiper- és szupermarkethálózat élén, egyben az üzleti lista negyedik pozíciójában szintén női vezető áll: Heiszler Gabriella két éve irányítja a 414 milliárd forintos árbevételű társaságot.

Az üzleti lista ezüstérmese a Henkel ügyvezető igazgatója, Fábián Ágnes, míg a képzeletbeli dobogó harmadik helyére Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója került. Érdekes, hogy az üzleti listán a magazin azt is feltüntette, hogy a helyezetteknek hány ismerőse van a legnagyobb üzleti közösségi portálon, a Linkedinen. Az üzleti döntéshozó hölgyek húszas listáján mások mellett olyan topmenedzserek kaptak helyet, mint Heal Edina, a Google Magyarország country directora (5.), Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség frissen kinevezett vezérigazgató-helyettese, a Magyar Telekom volt kommunikációs igazgatója (8.), Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR, kormányzati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója (10.), Tátrai Bernadett, a Fundamenta Lakáskassza Lakás-takarékpénztár elnök-vezérigazgatója (12.), Lippai-Nagy Írisz Amerikai Kereskedelmi Kamara ügyvezetője.

A média legbefolyásosabbja ismét Vidus Gabriella, az RTL Magyarország első embere lett.

Őt Halkó Gabriella követi, aki amellett, hogy gazdasági és stratégiai igazgatói pozíciót tölt be a TV2-nél, Apropó Média nevű cégével a köztévé legnagyobb beszállítója is. A harmadik helyezett Kaminsky Fanni lett, aki a miniszterelnök Facebook oldalának szerkesztése mellett egyéb kommunikációs feladatokat is ellát. A listára felkerült a piacvezető női magazin (Nők Lapja) lapigazgató főszerkesztője, Vékási Andrea (4.), a frissen csatornát váltott sztárriporter Kálmán Olga (5.), illetve a „magyar Facebook” legnagyobb női véleményvezére, a 880 ezer követővel rendelkező Rubint Réka (10.) is.

A közéleti lista első hat helyezettje valamilyen módon a kormányhoz, illetve a kormányfőhöz kötődik.

A listavezető ismét Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége lett,

őt Szemerkényi Réka követi, aki Washingtonban nagykövetként képviseli Magyarországot (a közeli felmentéséről szóló hír lapzárta után érkezett). A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke; Karas Mónika a harmadik. Helyet kapott rajta az Országos Bírói Hivatal elnöke, egyben Szájer József fideszes EP-képviselő felesége, Handó Tünde (4.), az utóbbi időben médiabefektetéssel is foglalkozó Terror Háza Igazgató Schmidt Mária (5.) is. Hetedik helyezett a listán a hazai sportéletet felkavaró háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka lett.

Érdekesség, hogy a listára egyetlen parlamenti párt képviselője sem került fel, helyett kapott ugyanakkor egy új politikai szervezet, a Momentum elnökségi tagja (8.), Orosz Anna, illetve két jogvédő civilszervezet vezetője (Kapronczay Stefánia, TASZ és Pardavi Márta, Magyar Helsinki Bizottság).

A kultúra területének legbefolyásosabb asszonya Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója.

Őt Spengler Katalin követi, aki férjével, Somlói Zsolttal a hazai kortárs műgyűjtés fontos alakjai. A kelet-európai akvizíciós bizottság tagja a londoni Tate Modernben és a párizsi Centre Pompidou-ban is. A bronzérmes Magyarország legnagyobb prózai színházának igazgatója, Eszenyi Enikő lett, de komoly befolyással bír a Forbes szerint Törőcsik Mari (4.) is, aki legutóbb Jordán Tamás szombathelyi újraválasztása kapcsán hallatta hangját. Hatodik a listán Virág Judit, az egyik legjelentősebb hazai aukciósház alapítója, tulajdonosa.

A tízes lista utolsó két helyére két producer, Pataki Ági és Rosta Mária került, előbbi filmes projekteket visz, utóbbi inkább színpadi és koncertprodukciókat visz, legutóbb Alföldi Róbert Passiójának producere volt.

Kiemelt kép: Forbes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik