Közélet

Mégis kihátrált a Fidesz a Lex Heinekenből

Pedig korábban arról beszélt a Fidesz, hogy tovább tolják az ügyet. A javaslatról mégsem kezdődhet részletes vita. Ugyanis a Magyar Nemzet információi szerint a törvény-tervezet napirenden szerepelt az igazságügyi bizottság ülésén, de a fideszes Vas Imre azt javasolta, hogy az előterjesztést vegyék le a napirendről. Ezt pedig megszavazta a kormánypárti többség, ellenzéki tartózkodás mellett.

A visszalépést nem indokolták, Rubovszky György KDNP-s bizottsági elnök csak annyit mondott, az ügyben „további munkálatokra van szükség”.

A bizottsági ülésen született döntés azért érdekes, mert Lázár János a sörháború befejezése után, de még az ülés előtt azt mondta, nem vonják vissza a törvénytervezetet, hanem megküldik Brüsszelnek notifikációs eljárásra.

És erről beszélt Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető is egy keddi sajtótájékoztatón. A sörgyártók megegyezését (mindkét fél kölcsönösen visszavonja a pereket) üdvözölte, de szerinte mindenképpen érdemes szabályozni az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát. Azt azonban hozzátette, hogy a tiltott önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát tiltó törvényjavaslat parlamenti tárgyalásával megvárják az uniós notifikációs eljárás végét, amely legalább három hónapig tart.

Fideszes források szerint ha ezek után lesz önkényuralmi jelképeket szabályozó törvény, akkor a Heinekennel kivételeznek majd, ők használhatják a vörös csillagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik