Közélet

1,6 milliárd folyt el a Magyar Házra a riói olimpián

„Szándékunk komoly, ezért hoztuk létre a Magyar Házat, amely fórum, kiállítótér és kapu. Összeköti a múltat és a jövőt” – mondta Áder János augusztus elején Rióban, amikor megnyitotta az ottani Magyar Házat.

A Magyar Olimpiai Bizottság első alkalommal nyitott ilyen helyet az olimpiák történetében, hogy ott találkozzanak a sportolók, a szurkolók és az üzletemberek. Akkori hírek szerint a riói központot 210 millió forintért bérelte a MOB. Az olimpiai bizottság állítása szerint eddig pénz hiányában nem volt ilyen helyszíni központ, most viszont kaptak állami forrást.

A Momentum Mozgalom kikérte az olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt.-től a cég összes szerződését. A párttá alakuló szervezet azonban csak egy listát kapott a partnerek nevével, a szerződések tárgyával és összegével, magukat a szerződéseket nem, ezért pert indít. Arra kíváncsiak, pontosan mire költi a cég a pályázat előkészítésére szánt 15 milliárd forintot.

A listát a 24.hu is megkapta, korábban beszámoltunk a 680 milliós reklámfilm-költésekről, most a Magyar Házra és Rióra vonatkozó tételeket néztük meg.

Áder János köztársasági elnök, jobbról felesége, Herczegh Anita, Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiapályázat kormányzati felelőse, Hargitay András, az úszók szövetségi kapitánya és Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) marketing és kommunikációs igazgatója, sajtóattasé a Magyar Házban a nyitóünnepségen Rio de Janeiróban
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Elrepültek 10 milliót

A Budapest 2024 Zrt.-től közérdekű adatigényléssel portálunk is kikérte, hogy megalakulása óta a cég költségén mely tisztségviselők (ideértve a pályázat vezetőit is), mikor, hová, milyen célból utaztak, mennyibe került az utazás, hány napot töltöttek a helyszínen, mennyit fizettek a szállásért, s mennyi dologi költség járult az utazáshoz.

A cégtől egy ember már 2016 márciusában kiutazott Rióba egy előkészítő útra, két éjszakára, az útiköltség 1,1 millió forint volt, a szállás 285 ezer forint. Márciusban egy négynapos előkészítő út következett egymilliós útiköltséggel és 128 ezres szállással. A harmadik előkészítő út egynapos volt június végén, az út 1,1 millióba, a szállás 147 ezer forintba került.

Július 30-tól augusztus 23-ig hat ember volt Rióban a Budapest Zrt.-től, ami 103 vendégéjszaka; figyelték az olimpiát, kapcsolatot építettek, az útiköltség 9 millió forint volt, a szállásra tízmillió ment el.

Brazil ügyvédek tanácsai, 90 selyemkendő

A Budapest 2024 tavaly áprilisban kötött havi 3493 eurós megbízási szerződést a Nelson Wilians & Advogados Associados brazil ügyvédi irodával. A szerződés október végén járt le, ez idő alatt 300 forintos euróval számolva 6,8 milliót fizettek a cégnek a Magyar Házzal és az olimpiai játékokkal összefüggő jogi képviseletre és tanácsadásra.

A házzal kapcsolatos esztétikai és kreatív tanácsadást a DDK Produkciós Kft. végezte, 2,3 millióért cserébe. Gasztronómiai szakértői feladatok ellátására a Gourmet Gastronomie Kft.-vel szerződött a cég, 200 embernek kellett főzniük 6,9 millióért. Egy másik szerződés értelmében a kft. az étkeztetés során felvetődő problémákat kezelte hárommillió forint ellenében.

A wonderLAB Concept pedig 90 selyemkendőt gyártott le reprezentációs célból 800 ezer forintért.

Muzsikaszó

A zenét a Magyar Házban a Gold Record Music szolgáltatta, 600 ezer forintért. Ők adták ki többek között a Hősök idei Fonogram-díjas számait, de a Eurosonic fesztiválon is ott voltak.

A háziasszonyi teendők ellátására és műsorvezetésre a Zsurnalisztika Kft.-vel, Csisztu Zsuzsa cégével szerződtek az olimpia idejére, naponta 90 ezer forintra, azaz összesen 1,8 millióra.

A Bálvány Pro felléptette Szalonnát és bandáját a Magyar Házban kétmillió forintért. Ment a Győri Balett is, 656 ezer forint plusz áfáért, ahogy Bánhegyi Adrienn ugróköteles is, 560 ezerért.

A Magyar Ház Rio de Janeiróban
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Napi 5,6 millió

A cikk elején írtuk, a MOB 210 millió forintért bérelte a riói központot. A Budapest 2024 Zrt. szerződéslistája között azonban találtunk egy tételt, miszerint módosítják a bérleti szerződést a Jockey Club Brasileiroval, napi 20 ezer dollárral (5,6 millió forint) számolva augusztus 4-től 22-ig ez összesen 109 millió forint mostani árfolyamon. A Tribuna Alimentos Ltda.-val pedig vendéglátói feladatok ellátásra szerződtek, 450 ezer dollárra, vagyis 129,6 millió forintra.

A riói delegáció szállásigényét a Town Administradora E Servicos Ltda. elégítette ki, lakást béreltek 177 ezer dollárért, azaz 50 millió forintért.

A Magyar Ház arculatához kapcsolódóan a Springer & Jacoby Reklámügynökség adott tanácsokat, 4,5 millióért, az ott használt formaruhák terveit és szabásmintáit pedig a BY ME H. T. Design készítette, 1,12 millióért.

A Ház külső és belső munkálataira kötött szerződést módosították is, a Fernando Rizzo Eventos E Producoes Ltda.-val, erre 14 millió reálra szerződtek, ami 1,2 milliárd forint.

A céggel kötött szerződést módosították később, 526 ezer brazil reál értékben, ami mostani árfolyamon 52,4 millió forint.

Jó illat

A híres parfümőrrel, Zólyomi Zsolttal is leszerződött a Budapest 2024, a Magyar Házzal kapcsolatos tervezési szolgáltatásra, félmillió forintért, majd egy másik alkalommal egy illatosító nagygép bérlésére, 1,3 millióra.

A Tensi reptéri transzfert biztosított Rióban augusztus elseje és 31-e között, 3,1 millióért, valamint megszervezte az elszállásolásokat három csillagos szállodákban, 3,3 millióért. A munkavállalók és vendégek elszállásolására külön szerződést kötöttek, 72 ezer forint/ szoba/éj, 187 ezer forint/szoba/éj, valamint 253 ezer forint/szoba/éj értékben – egy hónapon keresztül.

A Magyar Ház működése allat a Nemzetközi Fair Play Bizottság bemutatta a magyar sport és a fair play kapcsolatát – 800 ezer forintért.

A tételeket összeadva azt láthatjuk, hogy a Magyar Házra összesen1,6 milliárd forintnál is többet költött az olimpiai cég.

*

Amikor Orbán Viktor augusztus 20-án megnézte az olimpiát és a Magyar Házat, csak még jobban megjött a kedve a budapesti olimpiához, arról beszélt, hogy egy olimpiai rendezéssel a magyarok megmutathatnák a világnak tehetségüket, elszántságukat és bátorságukat. Végül azonban a Momentum sikeres aláírásgyűjtése után visszaléptette a pályázástól Budapestet.

Frissítés:

Cikkünk korábbi verziójában azt állítottuk, hogy a központban naponta két órán át várták az országot megismerni vágyó külföldieket, és ott reklámozták a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot is. A Budapest 2024 most cáfolta az akkori sajtóhíreket, nem két órán át, hanem egész nap várták őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik