Közélet

A magyar fiatalok jobban szeretik az EU-t, mint a demokráciát

diakok-fiatalok(210x140).jpg (Array)
diakok-fiatalok(210x140).jpg (Array)
Az uniót a magyaroknál jobban csak a németek kedvelik jobban.

A közép-európai fiatalok kifejezetten pozitívan viszonyulnak az európai egység gondolatához. Ez derült ki a Bertelsmann Alapítvány felméréséből. A német nonprofit szervezet kutatásában 15 és 24 év közötti, német, osztrák, lengyel, szlovák, cseh és magyar fiatalok vettek részt. Országonként 500 fiatalt kérdeztek meg 2017. január 30-a és február 13-a között.

A megkérdezettek több mint 77 százaléka pozitívan értékelte, hogy országa uniós tag, csak 16 százalék voksolt az EU elhagyására.

Az EU-projekt támogatottsága Németországban a legnagyobb (87%), Magyarország a második (79%), majd Ausztria (77%), Lengyelország (76%), Csehország (73%) és Szlovákia (70%) következik. 

A többség fejlesztené az Európai Uniót: 67 százalék gondolja, hogy nem elég az egyszerű maradás, reformok kellenének. A fiatalok az EU legnagyobb hozadékának a tagállamok közötti békét tartják (78%), ezt követi az unión belüli munkalehetőségek (66%), tanulási lehetőségek (62%).

A megkérdezettek a terrorizmust, a menekültek integrációját tartják az EU előtt álló legnagyobb kihívásnak.A demokrácia nem jó a magyaroknak

A menekültek befogadásának kérdésében nagy a különbség a német és osztrák, illetve a visegrádi államok fiatalságának gondolkodásmódja között. A német fiatalok 73, az osztrákok 61 százaléka úgy véli, országának be kell fogadnia a menekülteket. Ezzel szemben Szlovákiában a fiatalság 75, Lengyelországban 73, Magyarországon 72, Csehországban 70 százaléka a befogadás ellen foglalt állást.

Hasonlóan megosztó volt az a kérdés is, hogy feláldozhatóak-e az emberi jogok a terrorellenes harc oltárán. Csehországban 47, Magyarországon 51 százalék egyetértett azzal, hogy az emberi és állampolgári jogokat néha korlátozni kell, hogy a társadalmat jobban meg lehessen védeni a terrorizmustól és más fenyegetésektől. Ezt az osztrák fiatalok 48, a németek 46 százaléka elutasította.

A német és az osztrák fiatalság 71 százaléka a demokráciát tartja a legjobb kormányzati formának, míg ez az arány a visegrádi országokban jóval alacsonyabb. Csehországban a fiatalok 60, Szlovákiában 51, Lengyelországban 50, Magyarországon 48 százaléka vallotta ugyanezt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik