Közélet

Tízmilliókkal rövidített meg földtulajdonosokat az alpolgármester

Azt ígérte, közbenjár a földjük eladásában. Az üzletből végül nem lett semmi, de a jutalékot ki kell fizetni.

Tízmilliókkal rövidített meg a Blikk szerint földtulajdonosokat a tárnoki fideszes alpolgármester, bár az ügylettel nem követett el jogtalanságot. A lap azt írja: Radics Ernő egy 75 hektáros mezőgazdasági terület eladásában működött közre, az érintett tulajdonosokat még tíz évvel ezelőtt kereste meg, hogy hozna vevőt és segítene az értékesítésben.

Mindeközben alpolgármesterként az érintett terület átminősítésén ügyködött, ipari parkként ugyanis tőkeerős cégek is szóba jöhettek vevőként. A tulajdonosokkal tanácsadóként állapodott meg, és három százalék közvetítői jutalékot kért.

Az egyik tulajdonos, Lizicska József elmondta: szóban úgy állapodtak meg, hogy a teljes vételár kifizetésekor jár a jutalék, az írásos szerződésben viszont az állt, hogy az első pénzmozgással egy időben esedékes. Az alpolgármester akkor azt mondta, ne is törődjenek vele, írják alá, mert komoly vevő van a láthatáron. De az előszerződés és a foglaló kifizetése után értesítette a tulajdonosokat, hogy ő teljesítette a szerződés minden pontját, jár neki a jutalék.

Az adásvétel végül meghiúsult, a tulajdonosok nem kapták meg a vételárat, ám Radics a követelést átruházta egy ingatlanközvetítőnek, aki fizetési felszólításokat küldött az összességében közel százmilliós jutalék kifizetésére. Több tulajdonos nem volt hajlandó fizetni, de sokévi pereskedés után a bíróság az ingatlanközvetítő javára döntött.

Az alpolgármester annyit mondott, hogy a bíróság döntése szerint is jár az ingatlanközvetítői jutalék, arra viszont nem válaszolt, hogy etikusnak tartja-e, hogy alpolgármesterként egyszerre dolgozott az érintett terület átminősítésén és eladásán. Sőt, „megtiltotta” a lapnak, hogy bármit írjanak az ügyről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik