Közélet

Semjén Zsolt döntött a szlovákiai magyar politikus szervezetének támogatásáról

A Libertate polgári társulás elnöke korábban azt állította, pályázaton kapták a 220 millió forintot.

Eltérő választ adott a magyar kormány által 220 millió forinttal kitömött felvidéki Libertate polgári társulás elnöke, illetve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arra a kérdésre, hogy hogyan jutott a szervezet a támogatáshoz – szúrta ki a 444.

Még január végén derült ki, hogy a Miniszterelnökség egy korábban senki által nem ismert szlovákiai magyar szervezetet támogatott a jelentős összeggel. A rejtélyes szervezet elnökét a felvidéki Paraméter portál találta meg – Németh Róbert csallóközcsütörtöki polgármesterről van szó, aki a Magyar Koalíció Pártjának tagja. Rajta kívül két tagja van még a szervezetnek, egyikük szintén MKP-tag.

A polgármester akkor annyit mondott: „pályázat útján” jutottak a magyar támogatáshoz, és zavartan nevetve hozzátette: „mindenki, aki dolgozik és pályázik, annak van esélye, hogy kapjon támogatást”.

A támogatással kapcsolatban az LMP-s Schmuck Erzsébet is írásbeli kérdést nyújtott be Semjén Zsoltnak. A miniszterelnök-helyettes válaszából kiderül: nincs szó pályázatról. A Libertate egyedi kérelemben foglalt támogatási igényt adott be a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságához. Az ilyen kérelmek egyedi elbírálásban részesülnek, a nemzetpolitikai támogatásokról Semjén Zsolt Potápi Árpád János államtitkárral közösen hoz döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik