Közélet

Párttá alakul a Momentum, Fekete-Győr az új elnök

A Momentum szombati közgyűlésén hivatalosan is döntés született arról, hogy párttá alakulnak és elindulnak a választásokon. A név nem változik, maradnak Momentum Mozgalom.

Az elnöki posztért egyedül Fekete-Győr András indult, őt egy évre választották újra,

a 2018-as választásokra ő vezeti a szervezetet.

Fekete-Győr a közgyűlés után a 24.hu-nak azt mondta:

Abban hiszünk, hogy velünk fejezi be Magyarország a rendszerváltást. Abban hiszünk, hogy a Momentum jelenti az új kezdetet. Előbbi a történelmi felelősségünk. Utóbbi pedig a történelmi feladatunk.

Újabb tisztújítás csak az országgyűlési választások után lesz. A leendő párt 106 egyéni jelöltet állít a jövő évi választásra és kormányképes erővé kívánnak válni.

Bár a 2018-as kormányváltás sokak szerint nem reális, sokan azt is elképzelhetetlennek tartották, hogy 100 ezernél több aláírást összegyűjtünk, mondta a 24.hu-nak Papp Gergő, a szervezet sajtóreferense.

A négy elnökségi tagsági helyre nyolcan indultak, a 4. helyen szavazategyenlőség alakult ki, így ott új voksolás volt. A négy alelnök végül

  • Orosz Anna,
  • Soproni Tamás,
  • Pottyondy Edina és
  • Kádár Barnabás lett.

Az SZDSZ egykori alapítójának, Mécs Imrének a fia, Mécs János is indult, de nem kapott elég szavazatot. Őt a jobboldalon sokan támadják egy vidékiző paródia írása miatt. Róla Papp azt mondta, megvédik Mécset, nem ijednek meg a támadásoktól.

A párttá alakulásról Orosz Anna korábban azt mondta,

a mi saját utunk egy olyan párt, egy olyan mozgalom, amelyben véget vetünk ennek a jobb és baloldali csatározásnak, amelyben folyamatosan méricskéljük, hogy ki mennyire magyar vagy éppen ki mennyire hazaáruló, ahol ügyekért össze tudunk fogni, úgy, mint ebben az olimpiai akcióban.

Szombaton a DK is kongresszust tartott, Gyurcsány Ferenc elmondta, örül a Momentum sikerének és megjelenésének. A mozgalomnál a 24.hu-nak erre azt mondták, ők nem örülnek Gyurcsánynak, a választók is valami mást akarnak már.

(Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás, 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik