Közélet

Rászállt az ügyészség a fideszes polgármesterre, aki EU-pénzből két vadászházat épített magának

Többrendbeli költségvetési csalás büntette miatt indított nyomozást Mondok József izsáki polgármester ügyében a Kecskeméti Járási Nyomozó Ügyészség – tudta meg a 24.hu.

A Fidesz-KDNP-s polgármester az elmúlt hat évben kétszer nyert jelentősebb uniós támogatást vadászházpanzió építésére. Két céggel összesen 85 millió forintot kasszírozott, a felhúzott színvonalas ingatlanokat azonban – úgy tűnik – nem a pályázati feltételeknek megfelelően hasznosította.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára (b) és Mondok József, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke beszélget a szilvásváradi lovas stadion átépítése kapcsán tartott sajtótájékoztató előtt, Szilvásváradon 2013. november 13-án (Fotó: MTI / Komka Péter)

A Mondok Kft. 2014-ben a Darányi Ignác Terv egyik pályázatán nyert 35 millió forintos uniós támogatást vadászház építésére. Mondok József úgy jutott a pénzhez, hogy izsáki polgármesterként maga is tagja volt a helyi LEADER-pályázatokat bíráló bizottságnak.

A 444.hu még januárban írta meg, hogy a vadászházat valójában egy turista sem használta, maga Mondok József lakik benne.

Az ingatlant ugyan az önkormányzat honlapján nyilvántartásba vették mint szálláshelyet, de Mondokék soha nem hirdették, hogy az ingatlanba vendégeket várnak, és az interneten sincs nyoma az izsáki önkormányzati jegyzéken kívül sehol, hogy a vadászházat esetleg fizető vendégek is igénybe vehetnék.

Az ügy kirobbanása után néhány napon belül egy újabb gyanúsan elhallgatott luxusingatlan is előkerült. Az Index bukkant rá arra a Balatontól délre, Karádon található „vendégházra”, amelyet csaknem 50 millió forint uniós pénzből építettek. A beruházást Mondok József polgármester és fia cége, az Agro-Wild Kft. végezte, miután a Dél-balatoni Leader Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt. Úmvp III. tengelyes pályázatán elhozták a legnagyobb összegű támogatást.

Mondokék a turisztikai fejlesztésre szánt LEADER-keret harmadát kapták meg turisztikai célú magánszálláshely létrehozására. Elvileg regisztráltak is az erre megfelelő honlapon, de karádi lakosok szerint

soha egyetlen turista sem fordult meg a házban.

Az izsáki polgármester ügyében Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke fordult Polt Péterhez.

A Legfőbb Ügyészség terrorizmus, pénzmosás és katonai főosztálya válaszában jelezte, hogy az ügyben Kecskeméten már folyamatban van a bűnügy vizsgálata, de az ellenzéki politikus beadványát “a további szükséges intézkedések megtétele érdekében a Bács-Kiskun megyei Főügyészségnek is megküldték”. A  feljelentés szerint költségvetési csalásnak az minősül, ha a költségvetésből származó pénzeszközöket a jóváhagyott céltól eltérően használják fel, és azzal a költségvetésnek vagyoni hátrányt okoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik