Közélet

Botka kivárja, hogy milyen irányba halad a Momentum

De azt nem tudja értelmezni, hogy 2018-ban ne lehetne kormányváltás.

Nagyot változott fél év alatt Botka László álláspontja: amikor nem lett választmányi elnök az MSZP-ben, elzárkózott a miniszterelnök-jelöltségtől, most mégis őt jelöli a párt. A hvg.hu-nak most azt mondta: „egy felismerés ért meg” benne, úgy érezte, a baloldalon ő tud a leghatározottabban asztalra csapni, hogy az emberekkel kell foglalkozni, és új politikát meghirdetni.

A szegedi polgármester szerint napról napra erősödik mögötte az egység, elkezdtek megmozdulni az emberek. A szakemberek szerint kell néhány hónap, hogy a politikai üzenet eljusson az ország minden pontjára, „a sarki kocsmában is beszéljenek róla”, így a párt is erősödni tudjon.

Szerinte az elmúlt években a baloldalon nem volt politikai innováció, a pártok hétéves stratégiája kudarcot vallott. A választók jelentős része elfordult, mert csalódtak a korábbi kormányzásban – köztük leginkább azok a választók, a munkavállalók, a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek, akiket egy szociáldemokrata pártnak képviselnie kellene. Garanciát kell adni arra, hogy nem a 2010 előtti világ fog visszajönni – jelentette ki.

A Momentum Mozgalomról azt mondta: volt egy sikeres projektjük, amit ő is támogatott, hagyni kell őket, hadd élvezzék a sikert. Időt kell adni, hogy kiderüljön, milyen irányba politizálnak, de azt nehezen tudja értelmezni, amit a Momentum vezetője mondott arról, hogy 2018-ban még nem lesz kormányváltás, 2022-re készülnek. Egy ilyen mondat önbeteljesítő jóslatként erősíti a meggyőződést, hogy semmi tétje a jövő évi választásnak – mondta Botka.

Gyurcsány Ferencre is kitért: azt mondta, a legkevésbé sem mondhatja, hogy mennie kell a volt miniszterelnöknek, mert egy politikus nem mondhatja meg egy másik pártnak, hogy mit csináljon. Arra viszont garancia kell, hogy nem a 2010 előtti kormányzás logikája tér vissza, és Botka szerint nem igaz, amit Gyurcsány az évértékelőjében mondott: „nem követtünk el hibát”. Az a plusz egymillió ember, akire szükség van a győzelemhez, nem így gondolja – vélte a szocialista politikus.

Pénteken egyébként a Momentum Mozgalom szegedi bemutatkozásán a helyi alapszervezet egyik tagja, Németh Ádám azt mondta: megtörnék a városban 14 éve fennálló status quo-t, ami Botka László állandósult polgármesterségét, és a vele szemben álló „nevetséges” helyi Fideszt jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik