Közélet

Bizottság előtt faggatnák Matolcsyt az Orbán-ellenes összeesküvéselméletről

Szél Bernadett kezdeményezi Matolcsy György meghallgatását a Nemzetbiztonsági bizottság soron következő ülésén.

Matolcsy György jegybankelnök szerdai parlamenti meghallgatása során egy olyan éveken át húzódó, a magyar kormány megbuktatására irányuló támadást vázolt fel, amelyet a jegybank elnöke által pontosan meg nem határozott szereplők a jegybankon keresztül hajtottak végre. Matolcsy arról beszélt, hogy egy NATO-tagország szándékosan bankpánikot keltett, hogy így ingassa meg az Orbán-kormányt.

2015-ről szólva elmondta: előbb a Hungária, majd a Quaestor nevű csalárd cég “dőlt be”, mert a jegybank új vizsgálati módszerével megtalálta a 10-15 éve “felhalmozott trükköket”, amelyek révén sok százmilliárdot vettek el az emberektől. Úgy fogalmazott: ami történt,

egy olyan nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységhez illeszkedik, ami 2014 őszén indult el.

Matolcsy György ezt úgy magyarázta, hogy az MNB megtalálta volna a csalárd brókercégeket, mert már ott voltak a cégeknél, de nem mindegy, mikor. Nem mindegy, hogy január-márciusban találták meg vagy májusban – mondta. Szerinte azért találták meg 2015 elején, mert

valakik a Magyar Nemzeti Bankot szerették volna felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon 2015 áprilisára.

Az LMP csötörtöki közleményében arról ír, hogy amennyiben Matolcsy György komolyan gondolta állításait, hibázott és mulasztást követett el azzal, hogy az ügyről nem tájékoztatta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságát. Ennek tisztázása érdekében Szél Bernadett kezdeményezi a jegybankelnök meghallgatását a Nemzetbiztonsági bizottság soron következő, március 1-jei ülésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik