Közélet

Az MSZP szintjére süllyedt a Jobbik

A Fidesz pedig tovább növelte az előnyét a Századvég friss kutatása szerint, februárra a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 33 százalék.

A Jobbik gyengült, a vizsgált időszakban l a Jobbikra és a szocialistákra egyaránt 10 százalék szavazna.

Az LMP és a DK támogatottsága nem változott, a megkérdezettek 4–4 százaléka támogatja a két pártot. Emellett az Együttre 1 százalék, más pártokra pedig 4 százalék voksolna. A pártválasztásukban bizonytalanok aránya jelenleg 34 százalék.

A biztos szavazó pártválasztók válaszainak megoszlása is kormánypárti erősödést mutat az adott időszakban, a Fidesz-KNDP támogatottsága 49 százalékra emelkedett. Ebben a válaszadói körben 19 százalék voksolna a Jobbikra, 18 százalék pedig az MSZP-re. Az LMP és a DK támogatottsága egyaránt 5 százalék. Az Együtt 1 százalékon áll, így egy most vasárnap tartandó voksoláson nem jutna be a parlamentbe. Más pártokra a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka szavazna.

A Medián számai szerint is hatalmas a Fidesz fölénye, a választani tudó “biztos” szavazók körében 60 százalékos a támogatottságuk. Január utolsó hetében a válaszadók 46 százaléka érezte úgy, hogy az országban jól mennek a dolgok, utoljára 2010-ben volt ilyen optimista a magyar.

*

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. február 1–7. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg.

Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik