Közélet

Életveszélyes az orvoshiány a kórházakban

Szabó Tímea szerint a kórházak többsége nem felel meg a szakmai alapkövetelményeknek.

A Párbeszéd társelnöke Ónodi-Szűcs Zoltán “matematikájára” és arra reagált, hogy az egészségügyi államtitkár sikerként kommunikálta a kórházak havi 2,5 milliárdos adósságát.

Szabó Tímea szerint viszont legalább 600 orvos hiányzik a sürgősségi betegellátásból, ami már a betegek életét veszélyezteti. Az ellenzéki politikus a Magyar Orvosi Kamara legfrissebb jelentése alapján úgy vélte, a szakemberek túlterheltek, a műszakokat sokszor rezidensek látják el, a szakorvosjelölteket gyakran műszakvezetésre kényszerítik. A vizsgálatban részt vett kórházak többsége ezért nem felel meg a szakmai alapkövetelményeknek.

A Párbeszéd információi szerint sok, a sürgősségi ellátásban dolgozó orvos külföldön is munkát vállal, hogy kiegészítse a keresetét, ami pedig még komolyabb leterheltséget jelent, így szakemberhiányhoz vezet.

A Párbeszéd társelnöke emlékeztetett rá, hogy a magyar orvosok sokkal többet dolgoznak, mint európai kollégáik, de a külföldi bérek felét sem kapják kézhez. A párt ezért egy csaknem 10 milliárd forintos módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek, hogy legalább 50%-al nőjjenek a bérek a szakellátásban dolgozó orvosok körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik