Közélet

Jöhet az Btk

Szakmai egyetértés alakult ki a parlamenti pártok között az új büntetőeljárási törvényről, így remélhetőleg nem lesz akadálya annak, hogy az Országgyűlés tavasszal elfogadja a kódexet, nyilatkozta Völner Pál igazságügyi államtitkár a Magyar Hírlap szombati számában.

Az államtitkár elmondta: úgy álltak fel az asztaltól, hogy mindenki elismerte, szakmailag vállalható előterjesztés kerül a Ház elé.

Völner Pál úgy fogalmazott, kérdés, hogy egy sikeres szakmai egyeztetést követően a politikai pártok tudják-e magukat tartani ehhez az irányhoz, vagy a politikai haszonszerzés érdekében más álláspontot alakítanak ki a parlamenti vitában, és így megakadályozzák, hogy az eljárások gyorsabbak, hatékonyabbak és igazságosabbak legyenek a jövőben.

A javaslat tavasszal kerülhet a parlament elé, a törvény 2018. július 1-jén léphetne hatályba. Az új törvény révén felgyorsulhatnak az eljárások, a részvevők szerepe, feladatai konkrétabban elválasztódnak.

A bíróság csak akkor folytathatna le bizonyítást, ha azt feltétlenül szükségesnek látja, szigorodna a hatályon kívül helyezés lehetősége, jobban érvényesülnének a sértetti jogok, lehetőség lenne arra, hogy a bíróság előtt a vádlott az ügyész indítványát elfogadja, azonnal ítéletet lehessen hozni, írta a Magyar Hírlap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik