Közélet

Pásztory Dóra: Az olimpia eszméjénél fontosabb a demokrácia és a becsület értéke

A wmn.hu kéteszeres paralimpiai bajnok szerzője, Pásztory Dóra arról ír friss, a Momentán Mozgalom csütörtökön indult aláírásgyűjtésének apropóján megjelentetett bejegyzésében, hogy mély érzelmi kötődése van az olimpiához, ami sok mindent elhomályosít, ezért is csatlakozott 2005-ben a Budapesti Olimpiai Mozgalomhoz.

Nagyon akartam hinni benne, nagyon akartam hinni annak a sok tiszteletreméltó, hiteles embernek, akik azt állították, hogy ez valami igazán jó dolog lehet. Aztán rájöttem, hogy az olimpia eszméjénél és varázsánál, a demokrácia eszméje és a becsület értéke sokkal fontosabb számomra.

Pásztory Dóra (Array)

A paralimpiai bajnok szerint míg a sportban a ranglisták alapján be lehet jósolni az eredményeket, adig a gazdaságban különböző irányszámok vannak, de Magyarország egyikben sem áll túl jól. Ha pedig megkapnánk az olimpiai rendezés jogát, rengeteg nehézséggel – többek között dugókkal, építkezésekkel – kellene szembenézni. De ez csak az egyik probléma. Szavai szerint

ha úgy rendezünk olimpiát, hogy nem transzparens, mindenki számára elérhető, ellenőrizhető és számon kérhető minden egyes döntés, mindegy egyes forint, elköltött EU-s támogatás, akkor ez nem más, mint egy újabb gigantikus lopási projekt.

Hozzáteszi: ennek nem kellene így lennie, az olimpia lehetne egy sikertörténet, amikor tényleg fejlődik, gyarapszik tőle az ország és a társadalom. Ennek azonban már most látnia kellene a jeleit, ehelyett azonban mással szembesül: hazug vezetőkkel, csalással és lopással “a legkisebb üzlettől a legnagyobbig” és az ebből fakadó teljes bizalmatlansággal.

Cikke végén kijelenti:

Jó lenne, ha a véleményünket, nem részinformációkkal, szemet elvakító kommunikációval próbálnák meg manipulálni, hanem értelmes, nyilvános vitákkal, amelyekben a különböző területek szakértői ütköztetik az álláspontjaikat, majd ezután tájékozott, jól informált emberek szavazhatnának a jövőjükről! Nekem ez az álmom, nem a 2024-es olimpia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik